Firma za izgradnju luksuznih domova imala rast zarade po deonici iznad prognoziranog

Građevinska kompanija Toll Brothers beleži usporavanje prodaje u drugom kvartalu

NekretnineNovacPoslovanjeVesti

24.8.2022 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Građevinska kompanija Toll Brothers beleži usporavanje prodaje u drugom kvartalu Građevinska kompanija Toll Brothers beleži usporavanje prodaje u drugom kvartalu
Kompanija Toll Brothers, najveća kompanija za izgradnju luksuznih domova, saopštila je da je imala pad kvartalnih porudžbina, kao i da je snizila prognoze za... Građevinska kompanija Toll Brothers beleži usporavanje prodaje u drugom kvartalu

Kompanija Toll Brothers, najveća kompanija za izgradnju luksuznih domova, saopštila je da je imala pad kvartalnih porudžbina, kao i da je snizila prognoze za prodaju, jer rast kamatnih stopa predstavlja izazove čak i za kupce višeg statusa.

Broj zaključenih ugovora o prodaji u tri meseca zaključno s 31. julom pao je za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na 1.266, navodi se u saopštenju kompanije. Kako su naveli, očekuju da će u toku čitave fiskalne godine izgraditi između 10.000 i 10.300 kuća, što je niže od prethodne procene između 11.000 i 11.500 domova, piše Blooomberg.

Nakon rasprodaje uzrokovane pandemijom, američki građevinci se suočavaju sa padom potražnje, pri čemu se nove kuće kupuju najsporijim tempom od 2016. godine, navode najnoviji podaci Vlade Sjedinjenih Američkih Država. Ovakvo stanje na tržištu navelo je mnoge kompanije da počnu da nude popuste i druge povoljnosti za kupce kako bi izbegli nagomilavanje inventara.

Klijenti kompanije Toll Brothers uglavnom su kupci koji mogu da priušte da prodaju kuću po prosečnoj ceni od oko milion dolara. Međutim, na njihovu kupovnu moć uticale su hipotekarne kamate, koje su od početka godine gotovo udvostručene, a usporavanje prodaje postojećih domova otežalo je trgovanje za potencijalne kupce.

Toll će efekte usporavanja verovatno osećati i u toku 2023. godine jer je potrebno više vremena za izgradnju kuća koje su u njenoj ponudi, naveo je analitičar Dru Riding (Drew Reading) iz firme Bloomberg Industries nakon objave finansijskih rezultata građevinske kompanije.

Iz kompanije je saopšteno da je prilagođena marža na prodaju kuća bila 27,9 odsto, u poređenju sa 25,6 odsto godinu dana ranije. Povećanje marže podstaklo je rast zarade po deonici sa 1,87 na 2,35 dolara, što je iznad prognoze analitičara koje je anketirao Bloomberg od 2,31 odsto.

Vrednost akcija kompanije Toll po zatvaranju Njujorške berze pala je za oko dva odsto. U poređenju sa S&P indeksom za građevinske kompanije koji je izgubio 31 odsto vrednosti, vrednost akcija kompanije Toll Brothers je ove godine niža za 37 odsto.

  • TATJANA

    25.8.2022 #1 Author

    Mora u jednom momentu i da dodje do pada cena

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.8.2022 #2 Author

    Vrtoglavo je isla na gore,sada je doslo do stagnacije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...