Priliku za posao traži i hrvatski proizvođač

Gradonačelnik Zagreba najavio nabavku 20 novih tramvaja

BiznisInvesticijeNovacRegionVesti

8.9.2022 09:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Gradonačelnik Zagreba najavio nabavku 20 novih tramvaja Gradonačelnik Zagreba najavio nabavku 20 novih tramvaja
„Ovog meseca potpisujemo ugovor za kupovinu 20 novih tramvaja, u vrednosti od 300 miliona kuna, što će se finansirati EU fondova. Nijedan novi tramvaj... Gradonačelnik Zagreba najavio nabavku 20 novih tramvaja

„Ovog meseca potpisujemo ugovor za kupovinu 20 novih tramvaja, u vrednosti od 300 miliona kuna, što će se finansirati EU fondova. Nijedan novi tramvaj nije kupljen čak 15 godina, a neki su stariji i od mene. Do kraja mandata planiramo kupovinu ukupno 60 tramvaja“, objavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

„Osim toga, planiramo da zaposlimo nove vozače jer proširujemo tramvajsku mrežu. Želimo povećati broj putovanja javnim prevozom, biciklom i pešice kako bi se razvio održivi saobraćaj, dodao je Tomašević.

Poslovni dnevnik navodi da je činjenica da se radi o potencijalno vrlo važnom poslovnom projektu za hrvatsku ekonomiju, a posebno infrastrukturnom iskoraku Zagreba.

Iako će se, zbog EU pravila verovatno raditi o međunarodnom tenderu na kojem će svoj interes tražiti i globalni igrači poput nemačkog Siemensa i kanadskog Bombardiera, veliki favorit može biti i hrvatski konzorcijum Crotram koji je već Zagrebu pre 15-ak godina isporučio sopstveno rešenje niskopodnog tramvaja TMK 2200. U međuvremenu su ti tramvaji isporučeni i Letoniji u poslu vrednom 18 miliona evra za 12 tramvaja.

Ovih i iz hrvatske vlade stiže ohrabrenje o planiranoj pomoći javnim prevoznicima u hrvatskim gradovima da prežive višestruko povećanje cena energije, a u tom kontekstu se navodi i 200 miliona kuna za opstanak Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET).

ZET je jedan od najvećih prevoznika u Hrvatskoj, a njegova flota sastoji se od 475 autobusa prosečne starosti 11 godina, 266 tramvajskih vozila, od čega 142 niskopodnih i 31 vozilo za prevoz osoba s invaliditetom.

ZET upravlja i Sljemenskom žičarom, i ima oko 3.800 radnika.

Gradonačelnik Tomašević je u nekoliko navrata rekao da se modernizacija voznog parka, ali i pružne mreže, može sprovesti samo u saradnji sa državom i uz podršku EU fondova zbog veličine investicije koje nadmašuje gradske finansije.

Poslovni prihodi (EUR):
166.751.174,69 (2021)
Broj zaposlenih:
3.845 (2021)

  • TATJANA

    9.9.2022 #1 Author

    Meni su izgledali kao novi, u odnosu na nase

    Odgovori

  • MAJALG

    18.9.2022 #2 Author

    Preko potrebna kupovina, svi tramvaji su stari…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...