Glavni grad Hrvatske na nivou posećenosti iz 2019. godine

Porast broja turista u Zagrebu

BiznisRegionTurizamVesti

10.8.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Porast broja turista u Zagrebu Porast broja turista u Zagrebu
Nakon dve pandemijske godine i dva zemljotresa, Zagreb se konačno ovog leta vratio na turističku kartu.Iako još malo nedostaje da dostigne pretpandemijske brojke, u... Porast broja turista u Zagrebu

Nakon dve pandemijske godine i dva zemljotresa, Zagreb se konačno ovog leta vratio na turističku kartu.
Iako još malo nedostaje da dostigne pretpandemijske brojke, u julu se beleži i porast u popunjenosti privatnog smeštaja u odnosu na 2019. godinu, dok je popunjenost hotela i hostela gotovo na istom nivou kao i pre tri godine, saznaje Poslovni dnevnik u Turističkoj zajednici Grada Zagreba.

„S obzirom na sve što je Zagreb prošao u poslednje dve godine, izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima koji su čak i premašili naša očekivanja. To dodatno potvrđuje i nedavno istraživanje međunarodne platforme za analitiku putovanja Mabrian, gde je Zagreb zauzeo prvo mesto u Evropi prema visokom stepenu ukupnog zadovoljstva posetilaca turističkom destinacijom i kvalitetom pruženih usluga.

Zagreb je zaslužio i drugo mesto za najbolji grad u Evropi za ‘brunch’, kako pokazuje istraživanje portala Uswitch.com prema ocenama posetilaca 235.000 restorana u evropskim glavnim gradovima.

U julu 85 odsto noćenja iz 2019.

Iz Turističke zajednice posebno ističu podatak o rastu broja američkih turista. Gosti iz SAD su, naime, prvi po ostvarenim noćenjima ukupno od početka godine, ali i za juli.

U julu je u Zagrebu broj dolazaka bio veći za 54 procenata, a broj noćenja veći za 52 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Uz domaće goste, u julu su najbrojniji u dolascima bili gosti iz Nemačke, SAD, Holandije, Francuske, Poljske.

U odnosu na 2019. godini, Zagreb je u julu dostigao 80 odsto ostvarenih dolazaka i 85 odsto ostvarenih noćenja.

Kao i pred tri godine, gosti najviše odsedaju u hotelima (58 odsto), zatim u privatnom smeštaju (33 odsto). Najveća razlika je porast prosečnog ostanka u Zagrebu, s 1,8 noćenja u 2019. na 2,2 noćenja u 2022. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...