60 odsto više dolazaka nego prošle godine

Hrvatsku od početka godine posetilo više od deset miliona turista

BiznisEURegionTurizamU fokusuVesti

2.8.2022 16:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Hrvatsku od početka godine posetilo više od deset miliona turista Hrvatsku od početka godine posetilo više od deset miliona turista
Prema podacima Ministarstva turizma i sporta Hrvatske, u toj zemlji je tokom prvih sedam meseci ove godine ostvareno 10,3 miliona dolazaka turista i 54,3... Hrvatsku od početka godine posetilo više od deset miliona turista

Prema podacima Ministarstva turizma i sporta Hrvatske, u toj zemlji je tokom prvih sedam meseci ove godine ostvareno 10,3 miliona dolazaka turista i 54,3 miliona noćenja.

To je 60 odsto više dolazaka i 46 odsto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem periodu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hinu.

Iz Ministarstva su naveli da je reč o prvim podacima sistema eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, te u nautičkom čarteru.

Pritom su strani turisti ostvarili 47,8 miliona noćenja, a domaći 6,6 miliona. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 89 odsto dolazaka i 95 odsto noćenja, prenosi agencija Mina.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj županiji – 15,8 miliona, Splitsko-dalmatinskoj 9,9 miliona i Primorsko-goranskoj županiji 9,5 miliona. Slede Zadarska županija sa 7,7 miliona noćenja, Dubrovačko-neretvanska 4,1 miliona, te Šibensko-kninska županija sa 3,4 miliona.

Prema destinacijama, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju – 2,4 miliona, Dubrovniku – dva miliona, Poreču – 1,9 milion, Splitu – 1,6 miliona i Umagu – 1,5 miliona.

Posmatrano po tržištima, najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Nemačke – 11,4 miliona, Slovenije – šest miliona, Austrije – 4,4 miliona, Poljske i Češke – po 3,5 miliona, Slovačke i Velike Britanije – po 1,9 miliona.

Prema vrsti smeštaja, najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu – 20,2 miliona, hotelima – 12,2 miliona i kampovima – 10,9 miliona.

“Nakon vrlo dobrih rezultata u prvih šest meseci ove godine, veliki interes za Hrvatskom obeležio je i jul, koji se gotovo izjednačio sa rezultatima iz 2019. godine, a s nekih tržišta, poput Nemačke, Češke, Poljske, Austrije, nas je posetilo čak 215.000 turista više u odnosu na jul 2019. godine”, rekli su iz ministarstva, prenela je agencija Mina.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...