Nekoliko ministarstava radi na donošenju Strategiji pametne specijalizacije (S3)

Za istraživanja, razvoj i inovacije Hrvatska dobija više od milijardu evra

InovacijePreduzetnikRegionVesti

2.8.2022 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za istraživanja, razvoj i inovacije Hrvatska dobija više od milijardu evra Za istraživanja, razvoj i inovacije Hrvatska dobija više od milijardu evra
Hrvatska mora da donese Strategiju pametne specijalizacije (S3) kako bi dobila više od milijarde evra namenjene istraživanjima, razvoju i inovacijama, a koja će toj... Za istraživanja, razvoj i inovacije Hrvatska dobija više od milijardu evra

Hrvatska mora da donese Strategiju pametne specijalizacije (S3) kako bi dobila više od milijarde evra namenjene istraživanjima, razvoju i inovacijama, a koja će toj zemlji biti na raspolaganju iz novog evropskog finansijskog okvira.

Nakon gotovo godinu dana rada na Strategiji, za čije su donošenje zaduženi Ministarstvo ekonomije i održivog razvoja i Ministarstvo nauke i prosvete, napokon bi, čini se, ona trebalo da bude gotova, prenosi Poslovni.hr.

„Strategija pametne specijalizacije (S3 do 2029. godine) trenutno se nalazi u fazi usaglašavanja i finalizacije predloga nacrta teksta između nadležnih tela, nosilaca izrade – Ministarstva ekonomije i održivog razvoja i Ministarstva nauke i prosvete, koji na njoj partnerski rade”, objašnjavaju iz Ministarstva ekonomije za Poslovni.hr.

Sa druge strane, iz Ministarstva nauke i prosvete istakli su da su završili predlog Strategije i dostavili ga u novembru 2021. godine Ministarstvu ekonomije na dalje postupanje.

„Sve ovo se odužilo zbog usklađivanja predloga Strategije s novim tematskim prioritetnim područjem ‘Digitalni proizvodi i platforme’ na predlog Ministarstva ekonomije i održivog razvoja i sa industrijskom tranzicijom na predlog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU“, naglasili su iz Ministarstva nauke i prosvete.

S3 Strategija donosi se kako bi se ulaganja usmerila u područja koja najbolje odgovaraju potencijalu svake države za inovacije. Reč je o područjima koja imaju potencijal za inovacije, ali im je za to potrebna finansijska pomoć.

U prošloj strategiji definisano je pet takvih tematskih prioritetnih područja (TPP-a): zdravlje i kvalitet života, energija i održiva sredina, promet i mobilnost, bezbednost, hrana i bioekonomija. U novoj strategiji trebalo da im se pridruži drvna i ICT industrija.

“Ideja je da se pomogne tranziciji industrije, koja je pretežno uslužno orijentisana, prema produktnoj” poručuju iz udruženja koja su radila na predlogu TPP-a Digitalni proizvodi i platforme.

Iz Ministarstva ekonomije Hrvatske obrazloženo je da je nova Strategija preciznije fokusirana na područja u kojima preduzeća mogu da ostvare konkurentsku prednost na domaćem i stranom tržištu.

“Moguća područja finansiranja tako sada uključuju: personalizovanu brigu o zdravlju, pametnu i čistu energiju, pametni i zeleni promet, bezbednost i dvojnu namenu – svest, prevencija, odgovor, sanacija, održiva i kružna hrana, prilagođene i integrisane proizvode od drva i digitalne proizvode i platforme”, navode iz Ministarstva ekonomije.

Sve ove oblasti će za aktivnosti istraživanja i inovacija imati na raspolaganju do 2027. godine iz EU fondova više od milijardu evra. Iz Ministarstva nauke kažu da je iz novog Programa konkurentnost i kohezija od 2021. do 2027. godine opredeljena 1,1 milijarda evra u okviru Prioritetnog područja 1.

Iz Ministarstva ekonomije sa druge strane ističu da će kroz dva Programa (Program konkurentnost i kohezija i Integrisani teritorijalni program) biti dostupno 1,026 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...