Prvi put od ekonomske krize 2008. godine

Grčka emituje 30-godišnje državne obveznice

EUVesti

17.3.2021 15:38 Autor: Marko Miladinović 1

Grčka emituje 30-godišnje državne obveznice Grčka emituje 30-godišnje državne obveznice
Povratak Grčke “u velikom stilu” na međunarodno tržište duga, i to u jeku pandemije, našao se na naslovnim stranama vodećih svetskih finansijskih portala. Centralna... Grčka emituje 30-godišnje državne obveznice

Povratak Grčke “u velikom stilu” na međunarodno tržište duga, i to u jeku pandemije, našao se na naslovnim stranama vodećih svetskih finansijskih portala. Centralna banka Grčke je emitovala državne obveznice sa rokom dospeća od trideset godina, u ukupnom iznosu od oko 2,5 milijarde evra. Međutim, interesovanje investitora na tržištu je bilo desetostruko veće, sudeći po poslatim nalozima za kupovinu, koji su dosegli čak 26 milijardi evra, piše Financial Times.

U ovoj mediteranskoj zemlji finansijski upravljači pošli su za primerom drugih evropskih država koje žele da iskoriste niske troškove zaduživanja u vreme pandemije. Ipak, sama činjenica da vlada toliko zanimanje za grčkim državnim hartijama od vrednosti pokazuje da se kod stranih investitora vratilo poverenje u grčku ekonomiju, nakon kraha uzrokovanog posledicama Svetske ekonomske krize 2008. i višegodišnjeg zaduživanja zemlje kod Evropske centralne banke i drugih međunarodnih zajmodavaca.

U jeku dužničke krize u evrozoni 2012. godine, prinosi na desetogodišnje grčke obveznice su skočili iznad 44 odsto, a zemlja je bila isključena sa međunarodnih tržišta duga. Sada su prinosi ispod 1,0 odsto, što vladi pruža šansu da iskoristi ove dugoročne obveznice i finalizuje svoju krivu prinosa, navodi agencija Bloomberg.

ECB je je ponovo započela otkup grčkog duga tokom prošle godine, kada je podigla zabranu na kupovinu državnih obveznica koje su bile ispod investicionog rejtinga, kao deo pomoći u okviru programa hitne pomoći za vreme pandemije (PEPP). Iz ECB su prošle nedelje naglasili da će ubrzati otkup preko PEPP programa, ukupne planirane vrednosti od 1.850 milijardi evra, kako bi reagovali na nedavni rast prinosa na obveznice.

Grčki spoljni dug u ovom trenutku procenjuje se na oko 421 milijardu dolara, dok je u poslednjih 12 godina vraćeno tek nešto više od 40 milijardi dolara dugova, a sve vreme su uzimani novi zajmovi i pristizale kamate za stare. U ovom trenutku Grčka je obavezana da plaća svoje dugove sve do 2060. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...