GRČKA U DRUGOM TALASU POKRETANJA EKONOMIJE, TURSKA SE SPREMA ZA TURISTE Stroge mere za sezonu

BiznisSvetTurizamVesti

11.5.2020 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

GRČKA U DRUGOM TALASU POKRETANJA EKONOMIJE, TURSKA SE SPREMA ZA TURISTE Stroge mere za sezonu GRČKA U DRUGOM TALASU POKRETANJA EKONOMIJE, TURSKA SE SPREMA ZA TURISTE Stroge mere za sezonu
U Grčkoj je započela druga faza ponovnog pokretanja ekonomije ponovnim otvaranjem novih kategorija prodajnih mesta i vraćanjem ukupno 225.000 zaposlenih na posao, ili 33... GRČKA U DRUGOM TALASU POKRETANJA EKONOMIJE, TURSKA SE SPREMA ZA TURISTE Stroge mere za sezonu

U Grčkoj je započela druga faza ponovnog pokretanja ekonomije ponovnim otvaranjem novih kategorija prodajnih mesta i vraćanjem ukupno 225.000 zaposlenih na posao, ili 33 odsto ukupnog broja čiji je rad obustavljen, dok Turska priprema posebne mere i sprema se za povratak turista.

Sa drugim talasom ponovnih otvaranja ukupno 93.000 preduzeća, ili 35 procenata ukupno zatvorenih od strane države tokom epidemije, vratilo se u pogon, prenelan je Grčka agencija ANA.

Zamenik ministra za razvoj i investicije Nikos Papatanasis rekao je da se 11. maja dodatnih 155.962 radnika vratilo se na svoja radna mesta, pored radnika koji su se vratili 4. maja, ili 22,5 odsto ukupnog broja, i još 66.010 preduzecća ili 25 odsto onih koja su bila zatvorena.

Ponovno otvaranje biće prošireno i na trgovce tekstilom, odećom, obućom i drugom robom na pijaci, autoškole i kladionice.

Ipak, to će biti praćeno strogim pravilima i ograničenjima. Biće dozvoljeno najviše četiri kupca u prodavnicama do 20 kvadratnih metara, četiri osobe plus jedan za svakih dodatnih 10 kvadratnih metara u prostorijama do 100 metara kvadratnih i 12 osoba plus jedan po dodatnih 15 kvadratnih metara za prostore veće od 100 kvadratnih metara. U prodavnicama sa više etaža dozvoljena je maksimalno jedna osoba na 10 kvadratnih metara po spratu.

Ipak, ono što najviše interesuje građane Srbije je da li će ovo leto moći da provedu na nekoj od omiljenih destinacija u Grčkoj, ili Turskoj, kao i pod kojim uslovima će moći to da urade.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je ranije za CNN da će ovo biti drugačije leto od onog na koje smo navikli, uzimajući u obzir socijalnu distancu i to samo pod uslovom da je globalna epidemija u opadanju. „Najbolji scenario je da će Grčka biti otvorena za turističke aktivnosti od 1. jula i radimo u tom pravcu. Dakle, pripremamo se za to“, objasnio je Micotakis.

Za to vreme Turska uvodi posebne higijenske mere i standarde kako bi se pripremila za povratak turista, rekao je turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoj za turski CNN.

Korak po korak postupno će, od kraja maja, biti ukidana ograničenja putovanja unutar zemlje, rekao je on i dodao da će se postepeno uvoditi međunarodni letovi.

Vlada je, kako je objasnio, razvila program izdavanja sertifikata za hotele i restorane koji će morati da zadovolje stroge kriterijume kojih ukupno ima 132, a uključuju poštovanje higijenskih uslova i socijalne distance.

Zaposleni će takođe morati da budu obučeni za sprečavanje širenja infekcije. Ukida se samoposluživanje hranom i pićem. Vlada je takođe objavila popis bolnica, s njihovim kapacitetima, koje su dostupne u popularnim turističkim odredištima, prenosi portal Index. Turizam je značajan deo turske privrede, a vlasti su pre pandemije predviđale dolazak 58 miliona gostiju ove godine.

  • zorica s.

    11.5.2020 #1 Author

    Super sto se sve lepo organizuje za ,sezonu i nove turiste.

    Odgovori

  • Marija

    12.5.2020 #2 Author

    Sve je to lepo, ali ipak inostranstvo treba izbegavati ove godine…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...