kompanija tvrdi da njeni striming servisi imaju više od 38 miliona registrovanih korisnika

Grčki Akazoo postigao dogovor o isplati odštete zbog navodne prevare

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

30.10.2021 12:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Grčki Akazoo postigao dogovor o isplati odštete zbog navodne prevare Grčki Akazoo postigao dogovor o isplati odštete zbog navodne prevare
Kompanija za striming muzike Akazoo S.A. postigla je dogovor sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) da isplati 38,8 miliona dolara (28,35 miliona... Grčki Akazoo postigao dogovor o isplati odštete zbog navodne prevare

Kompanija za striming muzike Akazoo S.A. postigla je dogovor sa američkom Komisijom za hartije od vrednosti (SEC) da isplati 38,8 miliona dolara (28,35 miliona funti) investitorima i drugim akterima zbog navodne prevare za milione dolara.

SEC je saopštio da grčki Akazoo tvrdi da njegovi servisi za strimovanje muzike imaju više od 38,2 miliona registrovanih korisnika, 4,6 miliona pretplatnika koji plaćaju i više od 120 miliona dolara godišnjeg prihoda, piše Capital.com.

U stvarnosti, izveštaj njujorškog Quintessential Capital Management-a, kojeg je angažovao specijalni komitet odbora Akazoo-a, ukazao je u aprilu 2020. godine da navodna kompanija za striming u stvari nema skoro nikakve prihode ili klijente koji plaćaju.

Kompanija je izašla na berzu preko kompanije za kupovinu posebne namene (SPAC) 2019. godine, ali je SEC nakon istrage zamrznula njenu imovinu pre godinu dana.

„Akazoo izgleda kao računovodstvena šema“, navodi se u izveštaju Quintesssential-a, uz napomenu da se Akazoo „jedva koristi“ i da se nudi u mnogo manjem broju zemalja nego što se oglašava. Kompanija je navodno praktikovala ono što je poznato kao round-tripping, navodno prodajući imovinu lažnim kompanijama kako bi stvorila iluziju stvarnog prihoda.

Osnovan 2010. godine od strane Apostolosa Zervosa kao globalna kompanija za pretplatu na striming muzike na zahtev, Akazoo je kupio SPACModern Media Acquisition u septembru 2019. godine.

U maju prošle godine, odbor Akazoo-a je smenio Zervosa sa pozicije izvršnog direktora, navodeći optužbe za „višegodišnju prevaru“ i imenovao Majkla Nota (Michael Knott) za privremenog generalnog direktora, prema podnesku SEC-a u slučaju. Nasdaq je mesec dana kasnije uklonio akcije kompanije pod oznakom SONG, navodi se u saopštenju.

Capital.com je pokušao da kontaktira Zervosa u petak na onome što se čini da je njegov LinkedIn nalog, ali nije odmah dobio odgovor. Na toj stranici se on navodi kao samozaposleni savetnik za digitalne inovacije sa oko 6.000 pratilaca. Njegova stranica na društvenim mrežama je poslednji put ažurirana pre godinu dana.

Akazoo-ova veb lokacija više nije dostupna, iako LinkedIn stranica kompanije kaže da nudi neograničen online i offline pristup strimingu katalogu sa više od 45 miliona pesama. LinkedIn stranica ima 659 pratilaca i nema vidljivih postova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...