Protok od 22,7 miliona kubika dnevno za diverzifikaciju snabdevanja jugoistočne Evrope

Grčki Gastrade gradi plutajuću jedinicu za skladištenje i regasifikaciju LNG

RegionVesti

2.3.2022 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Grčki Gastrade gradi plutajuću jedinicu za skladištenje i regasifikaciju LNG Grčki Gastrade gradi plutajuću jedinicu za skladištenje i regasifikaciju LNG
Grčka kompanija Gastrade je saopštila da je Regulatornom telu za energetiku Grčke (RAE) podnela zahtev za novu licencu za Nezavisni sistem prirodnog gasa (INGS).... Grčki Gastrade gradi plutajuću jedinicu za skladištenje i regasifikaciju LNG

Grčka kompanija Gastrade je saopštila da je Regulatornom telu za energetiku Grčke (RAE) podnela zahtev za novu licencu za Nezavisni sistem prirodnog gasa (INGS). Novi projekat, pod imenom „Trakijski INGS“, sastojaće se od plutajuće jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) i biće razvijen u Trakijskom moru, u priobalju grada Aleksandropolisa. 

FSRU će imati kapacitet skladištenja od 170.000 kubnih metara tečnog prirodnog gasa i moći će da isporučuje maksimalno 22,7 miliona kubnih metara dnevno ili 5,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Projekat će takođe uključiti sistem gasovoda na moru i kopnu koji će povezati FSRU sa postojećim kopnenim gasovodima u toj oblasti. 

Foto: Gastrade

Projekat će poboljšati energetsku sigurnost i diverzifikaciju izvora i ruta za snabdevanje gasom u Grčkoj i celom regionu jugoistočne Evrope i što će značajno smanjiti rizik od prekida snabdevanja. 

Gastrade je prva kompanija u Grčkoj koja je dobila INGS licencu za Aleksandropolis LNG terminal za koji je nedavno usvojena konačna odluka o ulaganju i sada je u fazi implementacije sa planom da bude u funkciji krajem sledeće godine. Projekat je uvršten i dokument na nacionalnom nivou kojim se programiraju sredstva evropskih fondova „Konkurentnost, preduzetništvo i inovacije 2014-2020“, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Postojeći akcionari kompanijde Gastrade su osnivački akcionar, Elmina Kopeluzu (Elmina Copelouzou), GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial SA, Bulgartransgaz EAD i DESFA SA, svako sa po 20 odsto vlasničkog udela.

  • MARKO7

    2.3.2022 #1 Author

    Baš me zanima dali će dobiti licensu za gas? Ako dobiju nadam se da će te izbaciti. Svaka čast za objavu!

    Odgovori

  • Vockica

    3.3.2022 #2 Author

    Ovo je ozbiljno, svaka cast za projekat . Nadam se da ce biti ostvarljivo!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...