Američke sankcije potopile Nord Stream 2 AG

Operater gasovoda Severni tok 2 proglasio bankrot

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

2.3.2022 07:16 Autor: Vladimir Jokanović 4

Operater gasovoda Severni tok 2 proglasio bankrot Operater gasovoda Severni tok 2 proglasio bankrot
Kompanija Nord Stream 2 AG koja stoji iza gasovoda Severni tok 2 zvanično je podnela zahtev za bankrot, saopštili su švajcarski zvaničnici. Kantonalne vlasti... Operater gasovoda Severni tok 2 proglasio bankrot

Kompanija Nord Stream 2 AG koja stoji iza gasovoda Severni tok 2 zvanično je podnela zahtev za bankrot, saopštili su švajcarski zvaničnici. Kantonalne vlasti švajcarskog Cuga, gde je registrovana kompanija, obaveštene su da nema mogućnosti da posao bude nastavljen.

„Direktor kancelarije za ekonomske poslove i rad bio je na licu mesta i detaljno je obavešten o situaciji“, saopšteno je u Švajcarskoj, prenosi Financial Times. Prema navodima lista, brojevi telefona kompanije Nord Stream 2 AG isključeni su, pa iz nje nije bilo moguće dobiti komentar.

Svih 106 zaposlenih već je zvanično primilo obaveštenje kompanije o otkazu, saopštile su kantonalne vlasti, dodajući da je stupanje na snagu američkih sankcija protiv kompanije uzrok njenog kolapsa.

Ministarstvo finansija SAD izdalo je izvršnu naredbu 23. februara kojom se propisuje „prekidanje transakcija koje uključuju Nord Stream 2 AG“ ili „bilo koji entitet u kojem Nord Stream 2 poseduje, direktno ili indirektno, 50 odsto ili više udela“ od 2. marta.

Prema navodima ruske agencije Sputnik, nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) izjavio je u utorak tokom posete SAD da Severni tok 2 neće biti sertifikovan i pušten „u bliskoj budućnosti“. On je ocenio da je Nemačka u poslednjih 10 godina vodila „u najmanju ruku naivnu, a možda i pogrešnu“ politiku prema Rusiji, zbog koje je pala „u veliku energetsko-političku zavisnost“.

Nord Stream 2 AG demantovao da je u bankrotu

Švajcarski operater ruskog gasovoda „Severni tok 2“ do Nemačke demantovao je izveštaje da je podneo zahtev za bankrot nakon uvođenja američkih sankcija. „Nord Stream 2 AG“ je „samo obavestio lokalne vlasti da je kompanija morala da raskine ugovore sa zaposlenima nakon uvođenja američkih sankcija“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Demanti je usledio nakon što je švajcarski zvaničnik rekao državnoj televiziji SRF u utorak da je „Nord Stream 2 AG“, čiji je gasovod preko Baltičkog mora trebalo da doprema ruski gas u Evropu, nesolventan. Gasovod je završen i napunjen gasom, ali nije dobio nemačku sertifikaciju, prenosi Financial Times.

  • Ika

    2.3.2022 #1 Author

    Steta, bila je to dobra investicija.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    2.3.2022 #2 Author

    tek počinje krah mnogih kompanija a najviše će osetiti sukobe velikih sila obični građani

    Odgovori

  • STEFAN

    2.3.2022 #3 Author

    Stvarno je strasno to sto se desava

    Odgovori

  • ZVE84

    2.3.2022 #4 Author

    Ovo nije udar na Rusiju! Poenta je da Amerika želi da vlada svetom! I to pokušava na sve načine, ne bira koga gazi!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...