GRUBIŠIĆ O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE SRBIJE: Mere će pomoći da se očuva privredna aktivnost

SrbijaVesti

10.4.2020 20:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GRUBIŠIĆ O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE SRBIJE: Mere će pomoći da se očuva privredna aktivnost GRUBIŠIĆ O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE SRBIJE: Mere će pomoći da se očuva privredna aktivnost
Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata izazvanih pandemijom korona virusa pomoći će očuvanju privedne akivnosti... GRUBIŠIĆ O EKONOMSKOM PROGRAMU VLADE SRBIJE: Mere će pomoći da se očuva privredna aktivnost

Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata izazvanih pandemijom korona virusa pomoći će očuvanju privedne akivnosti i očuvanju radnih mesta u Srbiji, ocenio je profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Vlada Srbije usvojila je u petak tri uredbe koje se odnose na sprovođenje mera, a Grubišić je za Tanjug rekao da je privredi potrebna podrška, jer je kriza usporila, a negde zaustavila priliv novca od planiranog prometa, odnosno prodaje i plasmana.

Za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i isplatu minimalne plate za tri meseca na teret države, Grubišić kaže da je dobra mera, jer rasterećuje privatni sektor po pitanju obaveza koje sad dospevaju i omogućava da se zadrži platni fond.

„Ta mera omogućava privredicima da zadrže radnike i da ne smanjuju znatno plate“, rekao je Grubišić. Za isplatu po 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije kaže da je taj novac trebalo selektivnije da se iskoristi.

Grubišić smatra da će krediti preko Fonda za razvoj pod povoljnim uslovima pomoći da se održi nivo tekuće poslovne aktivnosti, odnosno da se omogući nesmetano finansiranje tekućeg poslovanja. Država će izdvojiti 24 milijardi dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj za podršku privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, a Grubišić smatra da će ti krediti „planuti“. On, međutim, navodi da je pitanje koliko će se koristiti krediti od dve milijarde evra preko poslovnih banaka u situaciji kada je, kako kaže, jako teško dugoročno predvideti efekte po poslovanje.

Povodom usvajanja Uredbe o postupku za izdavanje dužničkih hartija od vrednosti za vreme vanrednog stanja, Grubišić kaže da su korporativne obveznice dobro zamišljen instrument za kompanije kako bi zadržale investicionu aktivnost. Smatra da je taj insturment trebalo možda korisiti i ranije jer se, kako je objasnio, radi o dugoročnom izvoru finansiranja, budući da su rokovi dospeća obveznica višegodišnji.

„Svaka pomoć u smislu smanjenja troškova emisije obveznica je dobrodošla. Postavlja se pitanje ko će biti investitori koji će uložiti u novim istrument i da li će iz tog ugla država morati da se umeša, pa da ona povuče nogu i ubrizga novac u kompanije“, navodi Grubišsić.

Program ekonomskih mera, koji sadrži mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere za očuvanje likvidnosti i direktnu pomoć svim punoletnim građanima, vredan je 5,1 milijardi evra, odnosno 608,3 milijardi dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...