Komunalno preduzeće se odriče svoje pozajmice Severnom toku 2

Gubitak nemačke kompanije Uniper vredan 987 miliona evra

Firme u fokusuInvesticijeSvetU fokusuVesti

8.3.2022 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Gubitak nemačke kompanije Uniper vredan 987 miliona evra Gubitak nemačke kompanije Uniper vredan 987 miliona evra
Nakon što se priključila drugim kompanijama koje su ograničile svoje poslovanje u Rusiji, iz nemačke komunalne firme Uniper saopšteno je da će priznati gubitak... Gubitak nemačke kompanije Uniper vredan 987 miliona evra

Nakon što se priključila drugim kompanijama koje su ograničile svoje poslovanje u Rusiji, iz nemačke komunalne firme Uniper saopšteno je da će priznati gubitak vredan 987 miliona evra, koliko iznosi pozajmica za Severni tok 2.

Iz kompanije je takođe saopštila da će, “čim to bude izvodljivo”, nastaviti sa procesom prodaje svoje ruske podružnice Unipro, u kojoj ima 83,7 odsto udela. Nemačka grupa je počela da se odvaja od kompanije Unipro krajem prošle godine, ali je proces obustavljen nakon ruskog napada na Ukrajinu, piše Financial Times.

Uniper je dodao da neće imati nove ulaganja u Rusiji, izuzimajući ona koja su vezana za trenutne aktivnosti kompanije Unipro. Osim toga, nemačka firma neće sklapati dugoročne ugovore o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskim subjektima.

Uniper sa sedištem u Dizeldorfu pridružio se dugoj listi kompanija, uključujući Levi Strauss, IBM i Procter & Gamble, koje su ove nedelje preduzele korake kako bi ograničile svoje prisustvo u Rusiji.

Ukupni gubitak preduzeća Uniper zasnovan je na kreditu od 695 miliona evra Severnom toku 2 i kamati u vrednosti od 292 miliona evra, saopšteno je iz kompanije, dodajući da obezvređenje neće uticati na njene finansijske izglede.

Iz grupe je saopšteno da se traže načini za diversifikaciju zalihe gasa u Evropi, kao i da je učine manje podložnom geo političkim rizicima, a jedna od opcija je i završetak radova na terminalu za tečni prirodni gas u nemačkoj luci Vilhelmšaven.

Plan za ukidanje uvoza gasa iz Rusije, koji čini 40 odsto zaliha, EU će predstaviti ove nedelje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...