GUBITAK RAJANERA 185 MILIONA EVRA U PRVOM KVARTALU Promet putnika manji za čak 99 odsto zbog korone

BiznisEUTurizamVesti

27.7.2020 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GUBITAK RAJANERA 185 MILIONA EVRA U PRVOM KVARTALU Promet putnika manji za čak 99 odsto zbog korone GUBITAK RAJANERA 185 MILIONA EVRA U PRVOM KVARTALU Promet putnika manji za čak 99 odsto zbog korone
Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner prijavio je u ponedeljak gubitak od 185 miliona evra u prvom kvartalu kompanijske fiskalne godine u odnosu na neto dobit... GUBITAK RAJANERA 185 MILIONA EVRA U PRVOM KVARTALU Promet putnika manji za čak 99 odsto zbog korone

Irski niskotarifni avio-prevoznik Rajaner prijavio je u ponedeljak gubitak od 185 miliona evra u prvom kvartalu kompanijske fiskalne godine u odnosu na neto dobit od 243 miliona evra u istom periodu 2019.

Prihod kompanije je pao za 95 odsto, tačnije za gotovo 2,2 milijarde evra. Prihod Rajanera tako iznosi samo 125 miliona evra, navodi se u saopštenju irskog avio-prevoznika.

Promet putnika se stropoštao za 99 procenata od sredine marta do kraja juna, na samo 0,5 miliona, dok je u uporednom tromesečju 2019. godine iznosio 42 miliona.

Smanjenje troškova od 85 odsto tokom prvog tromesečja nije bilo dovoljno da kompenzuje ovaj pad prihoda, pošto je došlo do naglog prekida rezervacija karata već u prvim nedeljama krize Covid-19, navode u Rajaneru.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Očuvanje likvidnosti je bio prioritet, pa je na kraju izveštajnog perioda kompanija u bilansu stanja raspolagala sa 3,9 milijardi evra gotovine, prenosi saopštenje kompanije Tanjug.

Irski avio- prevoznik napominje da grupa vodi pregovore sa zaposlenima i njihovim sindikatima o skromnom smanjenju plata da bi se izbeglo veće gašenje radnih mesta, ali da je, nažalost, njihova podružnica “Lauda” morala da sprovede dubok i bolan spasilački program jer bi u suprotnom došlo do zatvaranja njene glavne vazduhoplovne baze u Beču.

Rajaner je od kraja juna i početkom jula obnovio letove ka većini destinacija u njihovoj mreži, i očekuje da će ovog meseca nivo letova dostići oko 40 odsto od uobičajenih za jul. U ovoj kompaniji progniziraju da će u avgustu nivo letova porasti na oko 60 odsto, a u septembru na 70 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...