Zatvorena platforma, oštećeno skoro 400.000 kupaca za dve milijarde dolara

Hapšenja zbog moguće prevare sa kriptovalutama u Turskoj

BerzaEUNovacVesti

25.4.2021 12:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hapšenja zbog moguće prevare sa kriptovalutama u Turskoj Hapšenja zbog moguće prevare sa kriptovalutama u Turskoj
Skandal oko zatvaranja jedne od najvećih lokalnih platformi za trgovanje digitalnim valutama sa sedištem u Istanbulu, ozbiljno je potresao Tursku. Platforma Thodex, preko koje... Hapšenja zbog moguće prevare sa kriptovalutama u Turskoj

Skandal oko zatvaranja jedne od najvećih lokalnih platformi za trgovanje digitalnim valutama sa sedištem u Istanbulu, ozbiljno je potresao Tursku. Platforma Thodex, preko koje se svakodnevno vršen promet u vrednosti od nekoliko stotina miliona dolara, od četvrtka prošle nedelje nije dostupna, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Turski finansijski regulator blokirao je sve poslovne račune kripto berze, na kojima je, navodno, aktivno trgovalo 391.000 kupaca. Oni više nemaju pristup svojim nalozima. Mada svi pominju veliku štetu zbog svega što se ovih dana dešava sa platformom Thodex, malo je onih koji se izjašnjavaju o njenoj vrednosti. Turski mediji spekulišu da je u pitanju iznos od oko dve milijarde dolara.

Tužilaštvo je izdalo 78 naloga za hapšenje, prenosi navode turske državne novinske agencije Anadolija, nemački FAZ. Policija je pretražila prostorije operatera u Istambulu, i tu uhapsila 62 osobe.

Prema objavi na veb stranici Thodex, osnivač platforme Faruk Fati Ozer (Faruk Fathi Ozer), navodno pregovara sa međunarodnim investitorima. Ovaj 27-godišnjak je poslednji put viđen na aerodromu u Istanbulu u sredu uveče, a policija veruje da je trenutno u Albaniji. Na navedenom sajtu se navodi da su tvrdnje, da je 391.000 kupaca oštećeno i da je nestalo dve milijarde dolara, lažne. U tekstu koji nije potpisan navodi se i da je briga investitora neosnovana i da je trgovanje samo privremeno prekinuto. Ipak, priznaju da postoje problemi sa oko 30.000 računa, nakon napada hakera.

Na hiljade potencijalno oštećenih ljudi, navodi FAZ, nema poverenja u osiguravajuće kompanije koje bi trebalo da nadomeste štetu. Veći broj njih podnosi tužbe protiv Ozera. U Turskoj je, takođe, sve glasniji apel za veću regulaciju tržišta digitalnom valutom.

Ceril Eptem, ekonomski savetnik predsednika Turske Redžep Tajip Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) rekao je novinskoj agenciji Bloomberg da Vlada ove zemlje mora delovati „što pre“, kako bi se sprečila šteta od „piramidalne šeme“.

Samo nedelju dana ranije, Centralna banka Turske zabranila je plaćanja kriptovalutama, sa početkom važenja ovog propisa od 30. aprila. Ova odluka obrazložena je stavom da trgovina i plaćanje digitalnim novcem predstavlja „značajne rizike“ i da „može dovesti do nepopravljive štete“, s obzirom da do sada digitalne valute nisu regulisane niti su predmet nadzora Centralne banke.

Turska zabrana trgovanja digitalnim valutama i navodni bankrot platforme Thodex stavili su pod posebno svetlo ekonomsku, a najviše finansijsku sliku ove zemlje. Velika potražnja za kripto valutama tamo je povezana sa permanentnom slabošću lokalne valute, lire. Stopa inflacije trenutno je 16,2, lira je naglo depresirana, jer tržišta ne veruju da su vlasti u ovoj zemlji zaista opredeljene za odlučujuću borbu protiv inflacije. Pred vikend je dolar koštao 8,35 lira, dan pre bila je samo 8,2. Evro se u petak prvi put, posle krize u novembru vratio na nivo od deset lira.

Turci tradicionalno čuvaju svoju ušteđevinu u dolarima i evrima, kao i u zlatu, a od nedavno su u ovoj zemlji postale vrlo popularne i kriptovalute, kao što su bitcoin ili ethereum.

Tagovi
TURSKA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...