plan je da se preostala roba rasproda u kratkom roku

H&M se u potpunosti povlači iz Rusije

EUSvetU fokusuVesti

18.7.2022 12:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

H&M se u potpunosti povlači iz Rusije H&M se u potpunosti povlači iz Rusije
Švedski trgovac odećom Hennes & Mauritz (H&M) koji je već suspendovao prodaju u Rusiji posle početka invazije u Ukrajini objavio je danas da će... H&M se u potpunosti povlači iz Rusije

Švedski trgovac odećom Hennes & Mauritz (H&M) koji je već suspendovao prodaju u Rusiji posle početka invazije u Ukrajini objavio je danas da će postepeno izaći iz te zemlje, gde zapošljava 6.000 ljudi.

„Posle dubokog razmatranja vidimo da je nemoguće da nastavimo našu aktivnost u Rusiji s obzirom na situaciju“, navela je generalna direktorka grupe Helena Helmerson (Helmersson), u saopštenju koje je prenela Beta.

U okviru svog izlaska iz ruskog tržišta H&M predviđa privremeno ponovno otvaranje svojih prodavnica zatvorenih početkom marta tek nekoliko dana posle početka ruske invazije, radi rasprodaje preostalog inventara.

H&M je ušao u Rusiju 2009. godine, i u njoj ima oko 6.000 zaposlenih.

Helmerson je rekla da su u kompaniji “veoma tužni zbog toga što će tom odlukom ražalostiti ruske kolege i da im se zahvaljuje na radu i posvećenosti.”

Grupa je navela da očekuje da će je povlačenje iz Rusije koštati ukupno dve milijarde kruna (oko 189 miliona evra), uključujući smanjenje likvidnosti od oko milijardu kruna. Gubici će se odraziti na računu od trećeg tromesečja, navela je grupa.

Posle početka ruske invazije Ukrajine više velikih švedskih firmi privremeno je prekinulo svoje aktivnosti u Rusiji. Tako je proizvođač automobila Volvo prekinuo prodaju i proizvodnju u fabrici Kaluga u centru Rusije, a komunikacioni gigant Ericsson je najavio da prekida isporuke ruskim klijentima. Gigant u proizvodnji nameštaja Ikea je takođe odlučio da dodatno smanji svoje aktivnosti u Rusiji i Belorusiji.

Tagovi
RUSIJA VESTI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...