Brisel od zvaničnog Rima traži čvršće garancije planiranih reformi u zamenu za pomoć iz EU

Hoće li Italija zakasniti da stane u red za svojih 200 milijardi iz evropskih fondova

EUInvesticijeNovacVesti

21.4.2021 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hoće li Italija zakasniti da stane u red za svojih 200 milijardi iz evropskih fondova Hoće li Italija zakasniti da stane u red za svojih 200 milijardi iz evropskih fondova
Zvanični Brisel nije zadovoljan nacrtom nacionalnog plana za oporavak koji je dostavila Italija. U tom smislu, ova zemlja rizikuje da propusti rok za podnošenje... Hoće li Italija zakasniti da stane u red za svojih 200 milijardi iz evropskih fondova

Zvanični Brisel nije zadovoljan nacrtom nacionalnog plana za oporavak koji je dostavila Italija. U tom smislu, ova zemlja rizikuje da propusti rok za podnošenje konačne verzije plana, a koji ističe zadnjeg dana ovog meseca, prenosi Reuters izjave dva nezvanična izvora iz Brisela.

Odlaganje roka predstavljalo bi ozbiljan udarac za premijera Italije Marija Dragija (Mario Draghi), koji je na funkciju stupio pre dva meseca, sa ciljem da unapredi predlog plana koji je pripremila prethodna vlada. Portparol premijera Italije odlučno demantuje tvrdnje izvora Reutersa i navodi da će se ispoštovati rok koji je Brisel dao, odnosno da će Italija dostaviti Evropskoj komisiji svoj nacionalni plan za oporavak koji je uređen na način kako su to predstavnici EK tražili.

Svih 27 zemalja Evropske unije radi na svojim nacionalnim planovima i utvrđuje kako će svaka država potrošiti svoj deo „kolača“ zajedničkog zaduživanja iz Fonda za oporavak od 750 milijardi evra, odnosno oko 900 milijardi dolara.
Italija ima načelno pravo na više od 200 milijardi evra bespovratnih sredstava i pristup jeftinim zajmovima Fonda, najviše od svih članica EU. Novac će se isplaćivati postepeno tokom narednih šest godina.

„Komisija je nezadovoljna planom oporavka kakav je sada“, navodi izvor Reutersa u Briselu, a koji je insistirao na anonimnosti zbog „osetljivosti teme“. On je napomenuo da će Dragi verovatno predstaviti plan oko sredine maja, kao i da će biti potreban duži period kako bi se prevazišli svi prigovori Komisije.

Među glavnim brigama Brisela je, kako navodi Reuters, nedostatak detalja o načinu na koji će se upravljati planom nakon što dobije odobrenje EU i suština nekih zacrtanih reformi, uključujući one u pravosuđu. Britanska agencija piše i da Brisel želi promene plana, što će zahtevati vreme, kao i da se sredina maja sada čini „realnim“ periodom za njegovo predstavljanje.

Portparolka Komisije Ana Pisonero saopštila je da nema komentara na italijanski predlog, kao i da je izrada planova veliki izazov za države članice, dok su one usredsređene na suzbijanje pandemije Covid-19. Iako bi planovi, po pravilu, trebalo da budu predstavljeni do 30. aprila, nekim zemljama možda će biti potrebno još nekoliko nedelja i kvalitet bi trebalo da bude prvi prioritet, saopštila je ona. Portparolka ističe i da je Komisija trenutno u „intenzivnom dijalogu“ sa svim zemljama o pripremi njihovih planova za nacionalni oporavak.

Dragijeva glavna misija prilikom stupanja na dužnost, zajedno sa kampanjom za vakcinaciju protiv Covid-19, bila je da predstavi solidan plan oporavka kako bi se osigurao protok sredstava EU i konačno ubrzao rast hronično usporene ekonomije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...