Pomoć države dobrodošla, neophodno rešavanje radnog statusa za veliki broj radnika u ovom sektoru

Hoće li opstati turistički vodiči u Srbiji?

BiznisPoreziPreduzetnikSrbijaTurizamVesti

17.3.2021 14:35 Autor: Marija Jovanović 6

Hoće li opstati turistički vodiči u Srbiji? Hoće li opstati turistički vodiči u Srbiji?
Turistički sektor pretrpeo je ogromnu štetu zbog pandemije korona virusa, a gubici u Srbiji procenjuju se na oko milijardu evra. Kada je je reč... Hoće li opstati turistički vodiči u Srbiji?

Turistički sektor pretrpeo je ogromnu štetu zbog pandemije korona virusa, a gubici u Srbiji procenjuju se na oko milijardu evra. Kada je je reč o zaposlenima, turistički vodiči pripadaju najugroženijoj grupi radnika. Zbog neregulisanog radnog statusa, za mnoge od njih izostala je pomoć države, pa je većina prestala sa radom, dok je deo njih posao potražio u nekim drugim oblastima.

Ipak, prvi put od marta prošle godine izostavljeni radnici u okviru turističkog sektora dobiće podršku. Vlada Srbije izdvojila je sredstva za jednokratnu pomoć u iznosu od 30.900 dinara i to za sve nezaposlene turističke vodiče i pratioce koji imaju licencu.

„Od prošle godine pokušavali smo da skrenemo pažnju na problem turističkih vodiča. Nakon pauze u zimskoj sezoni, kada su naše zalihe već bile istrošene, počela je pandemija i do danas mi ne radimo. Sve do sada mi kao struka nismo dobili nikakvu pomoć. Ovo je prvi znak da smo prepoznati i da su naši napori urodili plodom“, kaže za Biznis.rs predsednik Udruženja turističkih vodiča Srbije Bojana Banković.

Foto: Tanjug

Prema njenim rečima, pomoć jeste skromna, ali se u ovom udruženju nadaju da će ubuduće moći da računaju i na neku veću finansijsku podršku, ali i na rešavanje radnog statusa vodiča kroz zakon jer je ovaj problem ogroman i jedan je od razloga zbog kojih ljudi u ovoj struci nisu bili prepoznati prilikom dodele državne pomoći.

„Jedan manji broj turističkih vodiča radio je u turističkim agencijama, drugi su imali status preduzetnika, dok je treći deo kolega radio na ugovor. Upravo te kolege nisu dobile ni jedan dinar. Za svaki posao oni su dužni da sklapaju ugovore koji, primera radi, traju tri, pet iii više dana. Na svaki ugovor moraju da plate poreze i doprinose jer samo na taj način mogu da ostvare radni staž i zdravstveno osiguranje“, navodi naša sagovornica.

Ništa bolje nisu prošli ni oni turistički radnici sa statusom preduzetnika. „Oni koji rade kao preduzetnici, takođe, nisu bili u mogućnosti da plaćaju doprinose jer kao preduzetnik za poreze morate da izdvojite 42.000 dinara mesečno, što naše zarade ne omogućavaju jer je reč o poslu koji se radi od marta do oktobra i nešto malo oko Nove godine“, zaključuje Banković.

  • Milovan94

    17.3.2021 #1 Author

    Nije im lako. Pitanje kako će izaći iz svega.

    Odgovori

  • Stefan

    17.3.2021 #2 Author

    Nadajmo se da hoće

    Odgovori

  • Tanja

    17.3.2021 #3 Author

    Najteže pogodjena Covidom je upravo ova delatnost. I ova godina je vrlo diskutabilna za njihovo poslovanje… Nadam se da će uspeti da prevazidju poteškoće…

    Odgovori

  • Sara

    18.3.2021 #4 Author

    U međuvremenu će morati da se snađu za posao dok se ovo ne stabilizuje

    Odgovori

  • Ljilja

    18.3.2021 #5 Author

    Turistički vodiči imaju prelep ali i zahtevan posao. Nisu bili adekvatno vrednovani domaći turistički vodiči ni pre Korone. Država treba da razvija domaći turizam ali da prioritet u radu da našim stručnim vodičima jer ih imamo.

    Odgovori

  • Marta

    18.3.2021 #6 Author

    Nije tesko njima,tesko nama svima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...