EVROPSKI PARTNERI NE VERUJU U DOBRE NAMERE ORBANOVE VLADE

Holandija negoduje zbog mađarskog veta na prodaju Aegon osiguranja

EUInvesticijeNovacOsiguranjeVesti

21.4.2021 11:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Holandija negoduje zbog mađarskog veta na prodaju Aegon osiguranja Holandija negoduje zbog mađarskog veta na prodaju Aegon osiguranja
Holandska vlada izrazila je zabrinutost mađarskim zvaničnicima nakon odluke zvanične Budimpešte koja se tiče blokiranja prodaje osiguravajućeg društva Aegon NV kompaniji Vienna Insurance Group... Holandija negoduje zbog mađarskog veta na prodaju Aegon osiguranja

Holandska vlada izrazila je zabrinutost mađarskim zvaničnicima nakon odluke zvanične Budimpešte koja se tiče blokiranja prodaje osiguravajućeg društva Aegon NV kompaniji Vienna Insurance Group AG, piše Bloomberg.

Mađarska je ovog meseca odbila, navodi agencija, da odobri ključni deo prodaje Aegonovih akcija u centralnoj i istočnoj Evropi kompaniji Vienna Insurance za 830 miliona evra, odnosno oko milijardu dolara. Iako vlade širom Evrope blokiraju dogovore prodaje u cilju sprečavanja tržišnih monopola, očuvanju radnih mesta ili iz razloga nacionalne bezbednosti, intervencija Orbanove administracije izazvala je zabrinutost, jer se čini da razlog prodaje kompanije se ne podudara sa navedenim, za evropske države, uobičajnim kategorijama.

„Mađarska je postala lider u Evropi kada je u pitanju državna intervencija u ekonomiji“, rekao je Peter Akos Bod, bivši guverner mađarske centralne banke i profesor ekonomije na Univerzitetu Corvinus u Budimpešti. „Blokiranje ovog posla možda je iznenadilo mnoge, ali zapravo se jednostavno uklapa u trend koji je prisutan već neko vreme u Mađarskoj.“

Uz izražavanje sumnje da je pomenuta transakcija uopšte i moguća, veliki broj potencijalnih kupaca spremni su da „zamene“ Vienna Insurance, ako dogovor zaista propadne, navode izvori Bloomberga.

Najglasniji u izražavanju interesa za preuzimanje Aegona je Cig Pannonia Nirt, je osiguravajuća kompanija čiji je većinski akcionar Lorinco Meszarosa, najbliži poslovni saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana. Akcije ovog osiguravajućeg društva sa sedištem u Budimpešti porasle su u utorak za čak 3,9 odsto, pre nego što su rano popodne preokrenule dobit i pale 1,2 odsto, uglavnom prateći pad evropskih akcija. Vrednost kompanije Cig je porasla za 13 procenata u dva dana nakon što je mađarski veto objavljen početkom ovog meseca.

Da bi stvar bila šokantnija, kako piše Bloomberg, činjenica je da je sve poteklo od Ministarstva unutrašnjih poslova – zaduženog za sprovođenje zakona, civilnih obaveštajnih službi i lokalnih samouprava, umesto od Ministarstva finansija koje je bilo uključeno u razgovore oko preuzimanja.

Dva dana pre nego što su Vienna Insurance i Aegon objavili dogovor 30. novembra, Mađarska je izmenila zakon o zaštiti strateških sektora od neprijateljskih pokušaja preuzimanja, uključujući zemlje Evropske unije i Švajcarsku, kao i pružaoce finansijskih usluga poput osiguravajućih i investicionih fondova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...