Nizak nivo nezaposlenosti i snažno tržište rada podstakli petu ekonomiju evrozone

Holandska privreda porasla 2,6 odsto u drugom kvartalu

EUVesti

22.8.2022 13:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Holandska privreda porasla 2,6 odsto u drugom kvartalu Holandska privreda porasla 2,6 odsto u drugom kvartalu
Privreda Holandije imala je neočekivani rast 2,6 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prethodno tromesečje, zahvaljujući intenzivnom rastu potrošnje domaćinstava i pored visoke... Holandska privreda porasla 2,6 odsto u drugom kvartalu

Privreda Holandije imala je neočekivani rast 2,6 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prethodno tromesečje, zahvaljujući intenzivnom rastu potrošnje domaćinstava i pored visoke inflacije i povećanju kompanijskih investicija.

Snažna ekspanzija je iznenadila ekonomiste koji su očekivali da će rast ostati na približno istom nivou od 0,5 odsto, kao u prvom kvartalu.

„Ovi podaci ukazuju na to da, uprkos nedavnim zabrinutostima, recesija još nije na vidiku“, rekao je glavni ekonomista holandskog Centralnog biroa za statistiku, Peter Hajn van Mulihen (Peter Hein van Mulligen).

Podržana snažnim tržištem rada i rekordno niskim nivoom nezaposlenosti, holandska ekonomija je imala znatno bolji učinak od drugih članica evrozone u tokom krize izazvane pandemijom virusa Covid-19, prenosi agencija Mina.

Podatak o rastu holandske privrede je ponovo mnogo jači od prosečnog rasta evrozone od 0,6 odsto u drugom kvartalu.

Mulihen je naveo da je najveći problem u zemlji nedostatak radne snage, pri čemu je tržište rada u drugom kvartalu bilo „zategnutije“ nego ikada.

Broj slobodnih radnih mesta u Holandiji nadmašuje broj ljudi koji traže posao više od godinu dana, a zaposlenost je nastavila rast posebno u sektoru zdravstva, obrazovanja i rekreacije.

Potrošnja domaćinstava je skočila sedam odsto u poređenju s drugim kvartalom prošle godine, uprkos rastu inflacije na oko devet odsto.

Privredni rast Holandije, pete najveće ekonomije u evrozoni, iznosio je 5,3 odsto na godišnjem nivou u periodu od aprila do juna.

Investicije su u drugom tromesečju bile pet odsto veće nego godinu ranije, uz nastavak procvata tržišta nekretnina i mnogo veća ulaganja kompanija u nove mašine, softvere i poslovne zgrade, dok je izvoz porastao skoro šest odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...