Rast izvoza i investicija podstakao povećanje BDP-a u evropskoj zemlji

Francuska ekonomija u drugom kvartalu porasla za 0,5 odsto

EUInvesticijeVesti

29.7.2022 17:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Francuska ekonomija u drugom kvartalu porasla za 0,5 odsto Francuska ekonomija u drugom kvartalu porasla za 0,5 odsto
Francuska ekonomija je, zahvaljujući povećanju izvoza i investicija, u drugom kvartalu porasla za 0,5 odsto, prevazišavši tako očekivanja analitičara. Ekonomisti koje je anketirao Reuters... Francuska ekonomija u drugom kvartalu porasla za 0,5 odsto

Francuska ekonomija je, zahvaljujući povećanju izvoza i investicija, u drugom kvartalu porasla za 0,5 odsto, prevazišavši tako očekivanja analitičara.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali su da će prosečni međukvartalni rast francuskog BDP-a iznositi 0,2 odsto, nakon što se u prvom kvartalu povukao za sličan postotak.

Iako domaća potražnja nije porasla u drugom kvartalu, investicije u osnovni kapital porasle su za 0,5 odsto u odnosu na prethodno tromesečje. Izvoz beleži rast od 0,8 odsto, dok je uvoz pao za 0,6 odsto, piše Financial Times.

“Pomalo je razočaravajuće to što je domaća potražnja bila tako slaba i što potrošnja domaćinstava nije porasla. Predviđamo da će francuska ekonomija biti slabija u drugoj polovini godine kako inflacija bude uticala na realne prihode domaćinstava”, navodi glavni ekonomista u sektoru za Evropu kompanije Capital Economics Endru Keningem (Andrew Kenningham).

On dodaje da u kompaniji očekuju da u naredna tri kvartala ova ekonomija neće rasti, te da ulazak u recesiju uošte neće biti iznenađenje. Takođe, prognozira da će u recesiju ući čitava evrozona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.