Inflacija će se vratiti na ciljani nivo od dva odsto do 2024. godine

Rizik od recesije u evrozoni na najvišem nivou od novembra 2020. godine

EUU fokusuVesti

15.8.2022 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rizik od recesije u evrozoni na najvišem nivou od novembra 2020. godine Rizik od recesije u evrozoni na najvišem nivou od novembra 2020. godine
Evrozona je dostigla najviši nivo rizika od ulaska u recesiju još od novembra 2020. godine, a nestašica energenata preti da podstakne rast inflacije, koja... Rizik od recesije u evrozoni na najvišem nivou od novembra 2020. godine

Evrozona je dostigla najviši nivo rizika od ulaska u recesiju još od novembra 2020. godine, a nestašica energenata preti da podstakne rast inflacije, koja je dostigla već rekordne nivoe, navode ekonomisti koje je anketirao Bloomberg.

Mogućnost da se proizvodnja smanji u naredna dva kvartala porasla je sa 45 odsto, koliko je bila u prethodnoj anketi, na sadašnjih 60 odsto. Nemačka, najveća ekonomija u bloku i jedna od država koju je najviše ugrozio prekid isporuka ruskog gasa, verovatno će biti u stagnaciji već u ovom kvartalu, piše Bloomberg.

Rast cena života nanosi štetu i domaćinstvima i kompanijama, a energetske pretnje iz Rusije učiniće taj problem još većim kako se 2022. bude bližila kraju. Dodatno, problem koji stvara suša, koje su dovele do značajnog spuštanja nivoa vode širom Evrope, takođe stvara uska grla u snabdevanju.

Očekuje se da će inflacija u 2022. godini dostići nivo od osam odsto u proseku, što je za četiri puta više u odnosu na ciljeve Evropske centralne banke, te da će sledeće godine pasti na četiri odsto. Neki ekonomisti smatraju da će do 2024. godine ipak dostići ciljanih dva odsto.

Ekonomisti očekuju da će ECB podići kamatne stope za pola boda u septembru, kao što je bio slučaj u julu. Time bi stopa depozita mogla do kraja godine da dostigne jedan odsto, sa povećanjem od 0,25 poena u martu sledeće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...