Ne očekuje se nastavak agresivnog podizanja kamatnih stopa u SAD

Pritisak na vrednost dolara zbog usporavanja inflacije

NovacSvetVesti

15.8.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pritisak na vrednost dolara zbog usporavanja inflacije Pritisak na vrednost dolara zbog usporavanja inflacije
Kurs američke valute prošle nedelje se na svetskim deviznim tržištima našao na udaru zbog mnogih prodaja, nakon što su podaci o inflaciji u Sjedinjenim... Pritisak na vrednost dolara zbog usporavanja inflacije

Kurs američke valute prošle nedelje se na svetskim deviznim tržištima našao na udaru zbog mnogih prodaja, nakon što su podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama ukazali na njeno usporavanje.

Na taj način je otvoren prostor Federalnim rezervama da u budućnosti popusti s agresivnim podizanjem kamatnih stopa.

Dolarski indeks, koji prati njegovo kretanje u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, pao je 0,84 odsto na 105,65 bodova, prenosi Seebiz.

Pritom je dolar oslabio prema evru 0,79 odsto, pa evro košta 1,026 dolara. Kurs jena je porastao 1,1 odsto u odnosu na dolar, koji je na kraju sedmice koštao 133,48 JPY.

Dolarski indeks se spustio samo jedan odsto, zabeleživši najveći pad za poslednjih pet meseci, po objavi da je inflacija u SAD merena indeksom potrošačkih cena u julu usporila na 8,5 odsto, s junskih rekordnih 9,1 odsto.

Foto: Pixabay.com

Dan kasnije, objavljeno je da su proizvođačke cene u junu u SAD porasle 9,8 odsto u odnosu na isti mesec godinu ranije, što je njihov najniži rast od oktobra prošle godine.

Ti podaci podstakli su očekivanja investitora da će Fed u septembru podići kamatne stope 0,5 umesto 0,75 odsto, kao u prethodna dva navrata.

Ipak, pred kraj sedmice kurs dolara je nadoknadio deo gubitaka zabeleženih prethodnih dana, jer su do tržišnih učesnika doprle poruke Fedovih zvaničnika, koji su upozorili da je bitka protiv inflacije daleko od kraja.

Predsednik Fed u Čikagu Črls Evans (Charles Evans), ocenio je kako je temeljna inflacija i dalje „neprihvatljivo“ visoka te da će američka centralna banka morati da nastavi sa zaoštravanjem.

Fed je dosad podigao ključne kamatne stope za ukupno 2,25 procentnih bodova u nastojanju da suzbije rekordnu inflaciju, podstaknuvši kupovine američke valute zbog višeg prinosa u odnosu na ostale svetske valute. Od početka godine kurs dolara je otprilike devet odsto viši u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...