Kopneni investitori na međunarodnom tržištu obavili transakcije vredne više od tri biliona dolara

Hong Kong i Kina kreiraju novi svop aranžman

NovacSvetVesti

4.7.2022 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Hong Kong i Kina kreiraju novi svop aranžman Hong Kong i Kina kreiraju novi svop aranžman
Finansijski regulatori su izjavili da će napraviti novi program koji će omogućiti zajednički pristup na svop tržišta (swap markets) za razmenu kamatnih stopa između... Hong Kong i Kina kreiraju novi svop aranžman

Finansijski regulatori su izjavili da će napraviti novi program koji će omogućiti zajednički pristup na svop tržišta (swap markets) za razmenu kamatnih stopa između kontinentalne Kine i Hong Konga tri dana nakon što je država proslavila 25 godina od vraćanja ovog grada u svoje okrilje.

Novi dogovor, takozvani svop aranžman, omogućiće stranim investitorima u Hong Kongu da pristupe kopnenom tržištu međubankarskih finansijskih derivata. U isto vreme će se istraživati načini kako da se investitorima sa teritorije kontinentalne Kine omogući pristup derivatima sa hongkonškog tržišta, navodi se u saopštenju Narodne banke Kine.

Prva faza programa biće pokrenuta za šest meseci, piše Financial Times.

Kopneni investitori u toku prošle godine su na međubankarskom tržištu obavili transakcije vredne 21,1 bilion renminbija (3,2 biliona dolara), navode iz Narodne banke Kine.

“Svop konekcija je još jedan način da se produbi veza između kontinentalne Kine i međunarodnih tržišta”, izjavio je generalni direktor Hongkonških berzi i kliringa Nikolas Aguzin (Nicolas Aguzin), koji je dodao da će, baš kao su aranžmani za obveznice i akcije izmenili DNK tržišta kapitala i fiksnog prihoda, svop aranžman učiniti isto za tržište derivata.

Centralna banka kine je takođe uvećala valutni svop sa Monetarnom upravom Hong Konga, povećavajući ga od 500 milijardi na 800 milijardi reminbija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.