HRVATSKA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U PADU OSMI MESEC ZAREDOM U prvoj polovini godine zabeležen minus od 6,4 odsto

RegionVesti

30.7.2020 15:19 Autor: Ljiljana Begović 0

HRVATSKA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U PADU OSMI MESEC ZAREDOM U prvoj polovini godine zabeležen minus od 6,4 odsto HRVATSKA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U PADU OSMI MESEC ZAREDOM U prvoj polovini godine zabeležen minus od 6,4 odsto
U Hrvatskoj je u junu industrijska proizvodnja bila manja za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je već osmi uzastopni... HRVATSKA INDUSTRIJSKA PROIZVODNJA U PADU OSMI MESEC ZAREDOM U prvoj polovini godine zabeležen minus od 6,4 odsto

U Hrvatskoj je u junu industrijska proizvodnja bila manja za 1,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je već osmi uzastopni mesec pada.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), hrvatska industrijska proizvodnja je u junu porasla 7,4 odsto u odnosu na maj, dok je u odnosu na jun prošle godine pala 1,8 procenata. To je osmi mesec zaredom da proizvodnja beleži pad na godišnjem nivou, ali znatno sporiji nego prethodnog meseca kada je potonula za 12,4 posto, što je bio njen najveći pad od 2009. godine.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Pad proizvodnje u junu na godišnjem nivou zabeležen je u tri od pet sektora, a najviše, 16,4 odsto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju. Sledi proizvodnja kapitalnih proizvoda s padom od 4,7 procenata, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju opala za 4,0 odsto. S druge strane, proizvodnja intermedijarnih proizvoda porasla je za 2,0 odsto, dok je proizvodnja energije na godišnjem nivou stagnirala, prenosi portal Seebiz.

U prvih šest meseci 2020, hrvatska industrijska proizvodnja se smanjila za 6,4 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...