HRVATSKA NENAMENSKI TROŠILA NOVAC ZA POLJOPRIVREDU Evropa traži da vrate 400 miliona evra

AgrobiznisBiznisRegionVesti

26.4.2020 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs

HRVATSKA NENAMENSKI TROŠILA NOVAC ZA POLJOPRIVREDU Evropa traži da vrate 400 miliona evra HRVATSKA NENAMENSKI TROŠILA NOVAC ZA POLJOPRIVREDU Evropa traži da vrate 400 miliona evra
Hrvatska će najverovatnije morati da vrati tri milijarde kuna (396,8 miliona evra) podsticaja dobijenih od EU jer je kontrola iz Brisela utvrdila da je... HRVATSKA NENAMENSKI TROŠILA NOVAC ZA POLJOPRIVREDU Evropa traži da vrate 400 miliona evra

Hrvatska će najverovatnije morati da vrati tri milijarde kuna (396,8 miliona evra) podsticaja dobijenih od EU jer je kontrola iz Brisela utvrdila da je samo dva odsto tih sredstava isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano.

„Mi smo u Hrvatskoj promašili sve dosadašnje poljoprivredne politike, proizvodimo hrane ispod 45 odsto naših potreba, a čudimo se što su nam sela prazna i što nam mladi odlaze. Na ovakav način kako se donose i sprovode zakoni nije ni čudo što nam se to događa,” rekao je vlasnik poljoprivredne firme „Agro-palm“ i potpredsednik Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić.

On je, kako prenosi vecernji.hr, ukazao da se već sada pojavljuju razni nakupci i prekupci, a sve na štetu seljaka i upozorio na pogrešan smer hrvatske agrarne politike, za koju kaže da je vode interesne grupe.

„Podižu se podsticaji na puste njive na kojima niko ništa ne proizvodi. Kontrola iz Brisela utvrdila je da je samo dva odsto podsticaja isplaćenih za ekološku poljoprivredu opravdano. I sad traže da se novac vrati za tri godine unazad, milijardu kuna po godini. Predlog je da taj povrat snosimo solidarno, ali to ne dolazi u obzir“, odlučan je Vrakić.

On dodaje da je Poljoprivredna komora početkom krize koju je izazvala pandemija korona virusa tražila od Ministarstva poljoprivrede da se napravi spisak koliko čega ima na skladištu i da se vidi koju proizvodnju treba povećati, ali da odgovora nema. „Nekad smo imali ratne, sada ćemo imati koronaprofitere“, zaključio je Vrakić.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...