Sledeće nedelje ističe dvonedeljna odluka o fiksiranju cena izvan auto-puteva

Hrvatska razmatra uvođenje vaučera za gorivo

RegionVesti

1.7.2022 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Hrvatska razmatra uvođenje vaučera za gorivo Hrvatska razmatra uvođenje vaučera za gorivo
Potpredsednik vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić izjavio je da je uvođenje vaučera za gorivo jedna od mera koja se razmatra i na... Hrvatska razmatra uvođenje vaučera za gorivo

Potpredsednik vlade i ministar finansija Hrvatske Zdravko Marić izjavio je da je uvođenje vaučera za gorivo jedna od mera koja se razmatra i na kojoj se radi u Hrvatskoj, ali još uvek nije ništa presudno.

S obzirom na to da sledeće nedelje ističe dvonedeljna odluka o fiksiranju cena goriva izvan auto-puteva, kao i na izvestan dalji rast cena nafte na tržištima, upitan koje dalje mere vlada razmatra, Marić je odgovorio da još treba pričekati sve proračune kada je u pitanju cena nafte, dodajući i da ministar ekonomije i održivog razvoja Davor Filipović vodi dodatne razgovore s predstavnicima distributera i proizvođača, prenosi Večernji list.

Upitan o mogućnosti uvođenja vaučera za gorivo, ministar finansija Hrvatske je istakao da je to jedna od mera koje se razmatraju, ali za čiju pripremu još treba vremena. Između ostalog, tu su i pitanja onih koji poseduju više vozila, kao i pitanja socijalnih kriterijuma u ​​pogledu toga da li bi takva mera važila za sve podjednako ili ne.

„Na tome, između ostalog, radimo ovih poslednjih dana i nedelja. Kada se iz toga svega bude iznedrilo nešto spremno za komunikaciju, to ćemo reći“, naglasio je Marić.

Na pitanje novinara da li se vaučeri uzimaju u obzir i za hranu, on je podsetio da je PDV na svežu hranu, kao što su meso, riba, voće i povrće, praktično sveden na najniži mogući nivo.

„Očekujemo od vlade da napravi i druge karike u lancu i sada je vreme za zajedničko delovanje, ali će uvek biti onih koji će videti kratkoročnu zaradu i loviti u mraku. Ponavljam, ako će svako posmatrati svoj deo posebno, svaki segment kao poseban silos, svi ćemo dugoročno izgubiti. Moramo da budemo svesni toga“, upozorio je Marić.

Upitan o primedbama udruženja za zaštitu potrošača da im je dodeljeno premalo novca za praćenje zaokruživanja cena kod zamene kune evrom, resorni ministar je naveo da „po pravilu, koliko god dali uvek se traži više“.

„U proračunu za ovu namenu izdvojeno je 700.000 kuna (92.955 evra), tu su još i evropski izvori, ali će se za tako važnu namenu kao što je zaštita potrošača naći novac. Neka se ne brinu o tome. Ako imaju određene kvalitetne predloge kako na još bolji način pratiti te cene, sprečiti da ne dođe do neopravdanog podizanja cena, vrlo rado ćemo to podržati“, poručio je Marić.

  • MAJA

    2.7.2022 #1 Author

    I kod nas i kod njih treba da se uvede

    Odgovori

  • STRAHINJA

    2.7.2022 #2 Author

    Jos bonovi za rucak nam fale…

    Odgovori

  • MAJA

    3.7.2022 #3 Author

    Ja mislim da su 90 tih god bili vauceri za brasno i ulje

    Odgovori

  • Milovan94

    3.7.2022 #4 Author

    Šta sve neće smisliti…

    Odgovori

    • IVAN

      6.11.2022 #5 Author

      kod nas i kod njih treba da se uvede

      Odgovori

  • IVAN

    6.11.2022 #6 Author

    kod nas i kod njih treba da se uvede

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...