Privrednici upozoravaju da je neophodan širi spektar mera

Hrvatska vlada priprema novi paket pomoći ekonomiji

BiznisNovacPreduzetnikRegionVesti

5.9.2022 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Hrvatska vlada priprema novi paket pomoći ekonomiji Hrvatska vlada priprema novi paket pomoći ekonomiji
Novi paket mera pomoći ublažavanju enormnog porasta troškova struje i gasa Vlada Hrvatske bi trebalo da saopšti ove nedelje koalicionim i socijalnim partnerima, kao... Hrvatska vlada priprema novi paket pomoći ekonomiji

Novi paket mera pomoći ublažavanju enormnog porasta troškova struje i gasa Vlada Hrvatske bi trebalo da saopšti ove nedelje koalicionim i socijalnim partnerima, kao i javnosti, a prema prvim informacijama koje su došle do medija, očekuje se da će biti nešto značajniji od prolećnog.

Spominje se i pomoć od šest milijardi kuna, a kako je najavljivao premijer Andrej Plenković, njime bi trebali biti obuhvaćeni i zadovoljni svi, od domaćinstava, javnih ustanova, gradova i županija do privrednika, piše Poslovni dnevnik.

U detalje Plenković nije ulazio, ali iz neslužbenih najava moglo bi se očekivati da bi za razliku od prvog paketa, kojim je ukupno predviđena pomoć od pet milijardi kuna, ovaj put privredi trebalo biti usmereno više državnog novca.

U prošlom paketu, naime, za mikro, male i srednje preduzetnike predviđena je bila samo jedna mera – 600 miliona kuna vaučera za gas. Ta im je opcija još na raspolaganju, jer fond nije još uvek podeljen.

Predstavnici privrede već tada su upozoravali da je potreban širi spektar mera, odnosno da one osim za gas omoguće i pomoć za ublažavanje troškova struje, te da uključe i velike kompanije, posebno one u industrijskoj proizvodnji, koje su veliki potrošači energije i kojima je bez podrške države teško amortizovati cenovne udare i ostati konkurentan.

Ni ovaj put, prema dostupnim informacijama, veliki preduzetnici neće se naći u paketu mera pomoći. Vlada za njih planira poseban program, koji će biti koordinisan na nvou Evropske unije.

O mogućim rešenjima redukcije rasta troškova za struju i gas većim potrošačima u privredi, konačnu reč će dati ministri energetike članica EU u idućim nedeljama.

  • MIŠKOVIĆ

    5.9.2022 #1 Author

    Samo iz šupljeg u prazno

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.9.2022 #2 Author

    Paket pomoci od drzave moraju dobiti,inace su u problemu..

    Odgovori

  • TATJANA

    6.9.2022 #3 Author

    Pored ovakvih uslova, potreban je siri spektar mera

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...