Pitanje opstanka kompanije iz Slavonskog Broda

Đuro Đaković: Češki investitori imaju 30 dana da uplate 100 miliona kuna

BiznisInvesticijeNovacRegionVesti

1.9.2022 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Đuro Đaković: Češki investitori imaju 30 dana da uplate 100 miliona kuna Đuro Đaković: Češki investitori imaju 30 dana da uplate 100 miliona kuna
Na sednici Glavne skupštine Đuro Đaković Grupe donesene su odluke kojima se otvara put investitorima iz DD Acquisition iz Češke da završe postupak preuzimanja... Đuro Đaković: Češki investitori imaju 30 dana da uplate 100 miliona kuna

Na sednici Glavne skupštine Đuro Đaković Grupe donesene su odluke kojima se otvara put investitorima iz DD Acquisition iz Češke da završe postupak preuzimanja većinskog dela u kompaniji iz Slavonskog Broda, potvrdio je novinarima predsednik uprave Grupe Hrvoje Kekez.

Češka kompanija dobila je rok od 30 dana da u Đuru Đakovića ulože finansijska sredstva u visini od 100 miliona kuna. U tom roku biće završena i revizija nefinansijskog kapitala koji se procenjuje na više od 100 miliona kuna, piše Seebiz.

„Mi smo od novembra 2020. godine bez pristupa sredstvima banaka i države. Radi opstanka Đure Đakovića bitno je da oni uplate sredstva što pre“, istakao je Kekez.

Na pitanje novinara o budućnosti Đuro Đaković Grupe pod novim vlasnicima, Kekez kaže kako su očekivani novi većinski vlasnici do sada isticali da bi ova kompanija trebalo da postane jedan od evropskih lidera u proizvodnji teretnih vagona. Za to je potrebna proizvodnja novih modela vagona koji se do sada nisu u Slavonskom Brodu proizvodili.

„Ovo je tržište kao i svako drugo. Sada se zbog rata u Ukrajini očekuje rast potražnje vagona za prevoz žitarica. Što se tiče radnika, nama nedostaje ljudi. Ono što planira investitor u narednim godinama, rekao bih da će nama biti problem osigurati taj broj ljudi“, rekao je Kekez.

Stvaranjem uslova za ulazak stranog investitora u Đuru Đakovića nisu zadovoljni mali akcionari, koji bi spajanjem i umanjenjem vrednosti akcija imali udeo od samo 0,2 odsto.

Predstavnik malih akcionara Hrvoje Lukavac ističe da oni nisu kočničari restrukturiranja Đure Đaković Grupe. Po njihovom mišljenju dokapitalizacija Đure Đakovića odvija se mimo pravila koje je odredila Evropska komisija. Mali akcionari već su na sudu pokrenuli određene korake.

Budu li češki ulagači poštovali postavljene uslove za preuzimanje, biće vlasnici ukupno 75 procenata Grupe, državi ostaje 25 odsto, a malim akcionarima ostaje tek 0,2 odsto.

ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA d.d.

Ulica 108. brigade ZNG 42, 35000 Slavonski Brod , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.960.199,36 (2021)
Broj zaposlenih:
14 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...