Hrvatski premijer ponovo pod velikim kritikama

Zbog potkradanja Ine uhapšeno petoro, šteta 133 miliona evra

EURegionVesti

29.8.2022 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zbog potkradanja Ine uhapšeno petoro, šteta 133 miliona evra Zbog potkradanja Ine uhapšeno petoro, šteta 133 miliona evra
Svih petoro uhapšenih zbog sumnje u veliku pljačku hrvatske kompanije Ina, ostaće do daljeg u istražnom zatvoru. Na bankovnim računima uhapšenih zaplenjeno je skoro... Zbog potkradanja Ine uhapšeno petoro, šteta 133 miliona evra

Svih petoro uhapšenih zbog sumnje u veliku pljačku hrvatske kompanije Ina, ostaće do daljeg u istražnom zatvoru. Na bankovnim računima uhapšenih zaplenjeno je skoro milijardu kuna (oko 133,1 miliona evra), a oni se sumnjiče da su prodavali gas iz domaćih bušotina. Pljačka je otkrivena preko jednog penzionera, koji je na svom računu imao stotine miliona kuna.

Pljačka Ine je glavna vest u regionu u ovom trenutku. Uhapšeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik firme OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane, kao i predsednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Iz izvora bliskih Ini, saznaje se da je reč o prodaji gasa iz domaćih bušotina, koji se vrlo loše kontroliše. Svaka prodaja tog gasa smatra se čistom zaradom za kompaniju i zato je pljačka tako dugo prolazila neopaženo, piše N1 Hrvatsla.

Na konferenciji za novinare koju je organizovalo Ministartsvo finansija otkriveno je da je zbog istrage blokirano 16 računa u osam banaka.

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protivzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca Dane Škugora je skoro pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 miliona kuna, a Josip Šurjak za 68,9 miliona. Na računu njihove firme OMS Ulaganje ostalo je još preko 200 miliona kuna protivzakonito ostvarene dobiti.

Šef Ureda za sprečavanje pranja novca Ante Biluš rekao je da je u pitanju najveća zaplena novca u Hrvatskoj. „Ovo je specifičan sistem jer je rezultirao blokadom najvećeg iznosa u istoriji Ureda, oko 813 miliona kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicionih fondova. Identifikovane su i blokirane nekretnine sticane u ovom postupku“, dodao je Biluš.

Što je najgore od svega, organ vlasti koji je otkrio prevaru, takozvani Porezni Uskok, trebalo je da bude rasformiran ukazom premijera Plenkovića, zbog čega je prvi ministar Hrvatske pod velikim udarom javnosti. Premijer Plenković još uvek se nije obratio novinarima povodom novog privrednog skandala koji trese Hrvatsku.

Država ima 40 odsto udela u energetskoj kompaniji Ina.

INA, d.d.

Avenija Većeslava Holjevca 10, 10000 Zagreb , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
2.973.018.724,78 (2021)
Broj zaposlenih:
3.280 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...