u drugom kvartalu zabeleženi dobri rezultati svih ključnih pokazatelja

Rast hrvatskog BDP-a 7,7 odsto međugodišnje

EURegionVesti

26.8.2022 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Rast hrvatskog BDP-a 7,7 odsto međugodišnje Rast hrvatskog BDP-a 7,7 odsto međugodišnje
Hrvatska privreda porasla je u drugom tromesečju ove godine, peti kvartal zaredom, za 7,7 odsto, bržim tempom nego što je očekivano. Kako piše Poslovni.hr... Rast hrvatskog BDP-a 7,7 odsto međugodišnje

Hrvatska privreda porasla je u drugom tromesečju ove godine, peti kvartal zaredom, za 7,7 odsto, bržim tempom nego što je očekivano.

Kako piše Poslovni.hr pozivajući se na agenciju Hina, objavljeni podaci ukazuju na snažan oporavak od krize izazvane pandemijom kroona virusa.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, rast BDP-a u periodu april-jun iznosio je 7,7 odsto, u poređenju sa sedam odsto iz prvog kvartala. Što je bitnije, rasle su gotovo sve merne kategorije, od lične potrošnje, do izvoza i investicija, kako u odnosu na prethodni kvartal, tako i međugodišnje.

Dok je lićna potrošnja porasla za 7,7 odsto, izvoz roba i usluga porastao je za snažnih 41,9 odsto na godišnjem nivou, znatno brže nego u prethodnom tromesečju. Pritom je izvoz roba porastao 26,5 odsto, a usluga 65,7 odsto.

U isto vreme, uvoz roba i usluga povećan je za 28,6 odsto, gde je uvoz roba porastao za 30,7, a usluga za 15,1 odsto.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u proteklom tromesečju za pet odsto na godišnjem nivou, i taj pokazetelj je niži nego u prvom kvartalu ove godine, kada je iznosio 7,9 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...