nastavljen oporavak privrede

Hrvatski BDP porastao za 15,8 odsto u trećem kvartalu

NovacRegionVesti

26.11.2021 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hrvatski BDP porastao za 15,8 odsto u trećem kvartalu Hrvatski BDP porastao za 15,8 odsto u trećem kvartalu
Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske porastao je u trećem kvartalu ove godine 15,8 odsto na godišnjem nivou, prema prvoj proceni Državnog zavoda za statistiku... Hrvatski BDP porastao za 15,8 odsto u trećem kvartalu

Bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske porastao je u trećem kvartalu ove godine 15,8 odsto na godišnjem nivou, prema prvoj proceni Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljenoj u petak.

Hrvatska privreda je nastavila oporavak drugi kvartal zaredom od posledica korona krize tokom koje je BDP padao četiri tromesečja uzastopno, prenosi Tanjug.

Snažan pokazatelj rasta u proteklom tromesečju je, između ostalog, i rezultat niske uporedne baze, budući da je u trećem kvartalu 2020. godine hrvatski BDP zabeležio pad od oko 10 procenata zbog sprovođenja epidemioloških mera radi suzbijanja širenja Covida-19.

Prema podacima DZS-a, najveći doprinos rastu u periodu jul-septembar dala je potrošnja domaćinstava koja je porasla za 16 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Izvoz robe i usluga je skočio za 48,8 odsto međugodišnje, pri čemu je izvoz robe porastao za 13,1 odsto, a usluga za 71,6 procenata, prvenstveno zbog oporavka turizma u odnosu na uporedni lanjski period.

Uvoz robe i usluga je istovremeno povećan za 13,9 procenata na godišnjem nivou. Uvoz robe je zabeležio porast od 12,4 odsto, dok je uvoz usluga bio veći za 22,3 procenta.

Bruto investicije u fiksni kapital su porasle u minulom tromesečju za 7,6 odsto u odnosu na prošlu godinu, a državna potrošnja je pala za 4,5 odsto međugodišnje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...