inflacija u ovoj godini oko 2,3 procenta

Hrvatski guverner očekuje rast BDP-a 8,5 odsto

BankeNovacRegionVesti

30.9.2021 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatski guverner očekuje rast BDP-a 8,5 odsto Hrvatski guverner očekuje rast BDP-a 8,5 odsto
Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u četvrtak da se u trećem kvartalu očekuje visok rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), te... Hrvatski guverner očekuje rast BDP-a 8,5 odsto

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u četvrtak da se u trećem kvartalu očekuje visok rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), te da bi na nivou cele 2021. godine on mogao da dostigne 8,5 odsto.

Ta optimističnija projekcija od prethodne uključuje rast prihoda od turizma koji su nadomak nivoa od 90 odsto iz rekordne 2019. godine, rekao je Vujčić, piše Tanjug.

Projekcije za 2022. godinu su nešto umerenije, pri čemu u HNB-u očekuju rast BDP-a od 4,1 odsto, uz značajne rizike i za viši i za niži rast, rekao je guverner u uvodnom predavanju o izgledima za oporavak i monetarnoj politici na naučno-stručnoj konferenciji Finansijsko tržište u Opatiji.

Inflacija bi, prema njegovim rečima, u ovoj godini mogla da ubrza na 2,3 procenta, a naredne godine bi trebalo blago da uspori na 2,1 procenat, pri čemu su osnovni izvori rasta inflacije poskupljenje energije i hrane.

Vujčić je naveo da HNB očekuje dalji rast zaposlenosti u 2022. godini, napominjući da od 2019. Hrvatska beleži znatan skok uvoza stranih radnika. U hrvatskoj javnosti se spekuliše sa cifrom od 35 hiljada, a Vujčić kaže da privrednici smatraju da je potrebno i dvostruko više stranih radnika.

Osvrnuvši se na rizike za rast, istakao je da su oni uravnoteženi, a kao negativne je istakao nove varijante virusa, strah od inflacije, talas odloženih stečajeva, slabija ulaganja zbog neizvesnosti, poremećaj u dobavljačkim lancima i sporije korišćenje sredstava iz EU.

Tagovi
BDP NOVAC

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...