I DALJE BEZ PUTOVANJA NAŠIH GRAĐANA U EU Na listi bezbednih zemalja opet nema Srbije, obnavljen avio saobraćaj sa Austrijom

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

31.7.2020 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

I DALJE BEZ PUTOVANJA NAŠIH GRAĐANA U EU Na listi bezbednih zemalja opet nema Srbije, obnavljen avio saobraćaj sa Austrijom I DALJE BEZ PUTOVANJA NAŠIH GRAĐANA U EU Na listi bezbednih zemalja opet nema Srbije, obnavljen avio saobraćaj sa Austrijom
Savet EU objavio je ažuriranu listu trećih zemlja čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU od 1. avgusta, na kojoj se ponovo ne nalazi... I DALJE BEZ PUTOVANJA NAŠIH GRAĐANA U EU Na listi bezbednih zemalja opet nema Srbije, obnavljen avio saobraćaj sa Austrijom

Savet EU objavio je ažuriranu listu trećih zemlja čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU od 1. avgusta, na kojoj se ponovo ne nalazi nijedna zemlja sa Zapadnog Balkana.

Na novoj listi se ponovo ne nalazi Srbija, a u nebezbedne zemlje uvršćen je i Alžir.

Na listi zemalja van EU, čijim državljanima je dozvoljeno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina koja je uslovljena principom reciprociteta.

Kriterijumi kojima se određuje koje će zemlje biti na listi odnose se prvenstveno na epidemiološku situaciju, mere zaštite, uključujući fizičko distanciranje, kao i socijalne i ekonomske parametre, naveli su u Savetu EU.

Lista zemlja bi trebalo da bude revidirana svake dve nedelje u odnosu na poslednje epidemiološke podatke, a u Savetu EU navode da će se tokom letnje pauze u avgustu sazvati vanredni sastanak ukoliko dođe do drastične promene situacije u nekoj od zemalja.

Ponovo letovi do Austrije, ali bez nesmetanog putovanja državljana Srbije

Od 31. jula više nije zabranjeno sletanje aviona iz Srbije u Austriju.

Zabrana sletanja na austrijske aerodrome za avione iz 18 zemalja, koje su „kovid rizične“, a među kojima i Srbija, istekla je u petak, čime je omogućeno ponovno uspostavljanje letova.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Avionima iz Srbije biće omogućeno da sleću na aerodrome u Austriji, međutim to ne znači da će i građani Srbije moći nesmetano da putuju za Beč.

Zabrana je zamenjena nedavnom uredbom za ulazak u zemlju, kojom je uveden obavezujući kovid test za povatnike iz rizičnih regiona.

I dalje ostaje zabrana ulaska za naše državljane, osim za one koji imaju prebivalište u Austriji ili neki drugi osnov po kojem bi im bio dozvoljen ulazak u tu zemlju.

Podsetimo, od 16. jula, proširenjem liste rizičnih regiona na zemlje Zapadnog Balkana, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Egipta, uvedena je zabrana sletanja za avione iz tih država, a već prethodno ta zabrana važila je za Veliku Britaniju, Švedsku, Portugal, Rusiju, Belorusiju, Ukrajinu, Kinu i Iran.

Bečki aerodrom Švehat pozdravio je ukidanje zabrane sletanja aviona iz tih zemalja, ocenjujući u saopštenju da je ona štetila privredi i turizmu, prenosi Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...