Trka bogataša dobija novu dimenziju

I Džef Bezos ide u svemir, testiraće sopstvenu raketu

Hi-techLifestyleSvetVestiZanimljivosti

18.7.2021 10:05 Autor: Marko Miladinović 0

I Džef Bezos ide u svemir, testiraće sopstvenu raketu I Džef Bezos ide u svemir, testiraće sopstvenu raketu
Samo devet dana pošto je engleski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson) sa nekolicinom prijatelja nakratko boravio u Zemljinoj orbiti u letelici svoje kompanije Virgin... I Džef Bezos ide u svemir, testiraće sopstvenu raketu

Samo devet dana pošto je engleski milijarder Ričard Brenson (Richard Branson) sa nekolicinom prijatelja nakratko boravio u Zemljinoj orbiti u letelici svoje kompanije Virgin Galactic, njegov direktni takmac, a trenutno najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos (Jeff Bezos), poleteće u svojoj raketi. Ipak, Bezosov let će po nekoliko detalja biti drugačiji. 

Na prvom mestu, raketa njegove kompanije Blue Origin, pod imenom New Shepard, koristi potpuno drugačiju tehnologiju uzleta. Za razliku od Brensonove letelice, koja je poletala iz vazduha, tako što se otkačila sa pomoćnih aviona-pomagača, Bezosova raketa poleće vertikalno, poput tradicionalnih šatlova, i u kratkom periodu postiže veće ubrzanje – od 3.700 kilometara na čas.

Raketa New Shepard je do sada testirana bez ljudi u njoj i Bezos će zapravo biti deo njene prve posade, sa ciljem da proboravi 11 minuta u orbiti naše planete. Zajedno sa njim, u kapsuli će biti njegov brat Mark, pilotkinja i jedna od članica čuvenog privatno finansiranog programa Mercury 13, u kome je 13 žena obučavano za astronautkinje još sredinom šezdesetih, 82-godišnja Voli Fank (Wally Funk), te maturant srednje škole Oliver Daemen, sin holandskog investitora koji mu je platio kartu za let u svemir po ceni od 28 miliona dolara.

Lansiranje je zakazano za utorak, 20. jul, u 14 časova po srednjoevropskom vremenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...