I GRAĐANI I PRIVREDA OBUSTAVILI OTPLATU KREDITA Banke čekaju na dve milijarde evra

BankeNovacSrbijaVesti

10.4.2020 11:16 Autor: Marija Jovanović 0

I GRAĐANI I PRIVREDA  OBUSTAVILI OTPLATU KREDITA Banke čekaju na dve milijarde evra I GRAĐANI I PRIVREDA  OBUSTAVILI OTPLATU KREDITA Banke čekaju na dve milijarde evra
Moratorijum, odnosno zastoj u otplati obaveza prema bankama, prihvatilo je 94 odsto građana Srbije, dok je nepunih šest odsto izričito tražilo da nastave sa... I GRAĐANI I PRIVREDA  OBUSTAVILI OTPLATU KREDITA Banke čekaju na dve milijarde evra

Moratorijum, odnosno zastoj u otplati obaveza prema bankama, prihvatilo je 94 odsto građana Srbije, dok je nepunih šest odsto izričito tražilo da nastave sa otplatom, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

Mogućnost da privremeno zaustave otplatu obaveza prema bankama naišla je na veliko interesovanje građana Srbije, a isto važi i za privredu, kažu u ovom udruženju.

„Vrlo slično su reagovala i preduzeća. Za moratorijum se opredelilo 92,9 odsto firmi, a 7,1 odsto izjasnilo se da želi i dalje da plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nepromenjeno plaćaju obaveze ka bankama su veće kompanije, tako da one čine oko 30 odsto ukupne kreditne zaduženosti privrede“, rekao je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić.

Predstavljeni podaci su zbirni, odnosno na nivou čitavog bankarskog sektora. Kada se posmatraju banke pojedinačno procenti variraju, ali ne u većoj meri, navode u UBS. Svakako se može zaključiti da je velika većina korisnika bankarskih usluga odlučila da primeni zastoj u otplati obaveza.

„Iz ove statistike vidimo da su ljudi želeli da budu oprezni i da su smatrali sigurnijim da se odmah opredele za moratorijum, umesto da čekaju dalji razvoj situacije. To ne znači da su oni zapali u teškoće sa otplatom svojih obaveza prema bankama, već da su reagovali sa namerom da spreče svaki rizik. S obzirom na politiku plata u državnim i javnim službama i uz mere pomoći za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, imamo razloga za optimizam i veru da platežna sposobnost neće biti ozbiljnije ugrožena“, dodao je Vasić.

Ukupna suma na koju se odnosi moratorijum iznosi oko dve milijarde evra, što je podrška bankarskog sektora građanima i privredi da savladaju otežane uslove svakodnevnog života i poslovanja, koji su izazvani epidemijom Covid-19.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...