uporedo se dešavaju rast inflacije i usporavanje privrednog rasta

I Južna Koreja nastavlja sa podizanjem glavnih kamatnih stopa

BankeNovacSvetVesti

25.8.2022 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

I Južna Koreja nastavlja sa podizanjem glavnih kamatnih stopa I Južna Koreja nastavlja sa podizanjem glavnih kamatnih stopa
Centralna banka Južne Koreje podigla je svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena i značajno podigla prognoze za inflaciju, signalizirajući dodatno pooštravanje monetarne... I Južna Koreja nastavlja sa podizanjem glavnih kamatnih stopa

Centralna banka Južne Koreje podigla je svoju ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena i značajno podigla prognoze za inflaciju, signalizirajući dodatno pooštravanje monetarne politike, što je povećalo prinose na obveznice i lokalnu valutu.

Guverner Ri Čang-jong je izjavio da je borba protiv inflacije i dalje prioritet Banke Koreje, napominjući da tržišna očekivanja da će stopa dostići 2,75 ili 3,00 odsto do kraja godine „i dalje izgledaju prikladno“, ali je upozorio da će taj pravac morati da se preispita ako rast naglo oslabi.

“Sve dok naša stopa rasta ostane relativno dobra u poređenju sa drugim zemljama, uveravanje da je inflacija prvo pod kontrolom bilo bi od pomoći za sve u srednjoročnom i dugoročnom periodu“, rekao je Ri na konferenciji za novinare u Seulu, prenosi Reuters.

Banka Koreje je podigla referentnu kamatnu stopu za četvrtinu procentnog poena na 2,50 odsto, nastavljajući tempo povećanja od 25 baznih poena nakon što je u julu podigla kamate za neočekivanih  50 baznih poena kako bi obuzdala inflaciju, koja je na skoro 24-godišnjem vrhuncu.

Centralna banka Južne Koreje je povećala prognozu ovogodišnje inflacije na 5,2 odsto sa 4,5 odsto. Takođe je smanjila svoje projekcije ekonomskog rasta na 2,6 odsto ove godine (sa 2,7 odsto ranije), pre nego što dodatno uspori na 2,1 odsto u 2023. godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...