Banka Koreje podigla kamatne stope za 25 baznih poena

Južna Koreja u 2021. godini zabeležila rast broja zaposlenih

BankeSvetVesti

12.1.2022 20:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Južna Koreja u 2021. godini zabeležila rast broja zaposlenih Južna Koreja u 2021. godini zabeležila rast broja zaposlenih
Uprkos godini obeleženoj pokušajima da se uspostavi kontrola nad širenjem virusa Covid-19, stopa zaposlenosti u Južnoj Koreji u 2021. godini rasla je najbržim tempom... Južna Koreja u 2021. godini zabeležila rast broja zaposlenih

Uprkos godini obeleženoj pokušajima da se uspostavi kontrola nad širenjem virusa Covid-19, stopa zaposlenosti u Južnoj Koreji u 2021. godini rasla je najbržim tempom zabeleženim u poslednjih osam godina.

Podaci koje je prikupila kompanija Trading Economics oslanjajući se na informacije koje je objavila agencija Statistics Korea pokazuju  da je ukupni broj zaposlenih osoba bio na nivou od 27,237 miliona u toku 2021, što je za 369.000 zaposlenih više u odnosu na prethodnu godinu. U 2020. godini broj zaposlenih pao je za 218.000, prenosi Capital.com.

Ovo je rezurtiralo padom nezaposlenosti 3,6 odsto u 2021. godini, što je najniži procenat još od 2016. Zaposlenost beleži oštar rast u decembru, ali i sezonski prilagođeni rast stope nezaposlenosti sa 3,1 odsto u novembru do 3,8 odsto do kraja prošle godine.

Paradoksalno, broj zaposlenih porastao je za 773.000 poslova, sa jedanaest meseci poboljšanja zaredom.

Stopa učešća rada blago je pala do nivoa od 63,1 odsto u decembru, što ukazuje da je manji broj ljudi tražio posao, u poređenju sa 63,2 odsto u novembru.

Ove brojke daće podstreka odluci Banke Koreje da nastavi sa podizanjem kamatnih stopa, koje su u novembru zabeležile rast od 25 baznih poena. 

Centralna banka predviđa da će inflacija biti veća nego što se prvobitno očekivalo u toku finansijske godine koja se završava u martu.

Ipak, analitičari očekuju da će centralna banka održati kamatne stope na istom nivou do predstojećeg sastanka u januaru. Kako smatra ekonomista iz kompanije ANZ Research Kristal Tin (Krystal Tan), korejska centralna banka će se postepeno vraćati na stazu monetarne normalizacije, pri čemu se sledeći rast očekuje u februaru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...