I NORVEŠKA SMANJUJE PROIZVODNJU NAFTE Za 250.000 barela dnevno

SvetVesti

30.4.2020 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

I NORVEŠKA SMANJUJE PROIZVODNJU NAFTE Za 250.000 barela dnevno I NORVEŠKA SMANJUJE PROIZVODNJU NAFTE Za 250.000 barela dnevno
Norveška, najveći proizvođač nafte u zapadnoj Evropi smanjiće proizvodnju za 250.000 barela dnevno u junu i 134.000 barela dnevno u drugoj polovini tekuće godine.... I NORVEŠKA SMANJUJE PROIZVODNJU NAFTE Za 250.000 barela dnevno

Norveška, najveći proizvođač nafte u zapadnoj Evropi smanjiće proizvodnju za 250.000 barela dnevno u junu i 134.000 barela dnevno u drugoj polovini tekuće godine. Norveška se pridružila globalnim naporima za očuvanje naftnog tržišta koje je prezasićeno viškovima, iako nije članica OPEC+, čiji sporazum o ograničenoj proizvodnji stupa na snagu 1. maja.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva za energetiku trenutno se proizvodi 1,86 miliona barela dnevno. Biće to prvi put posle 2002. godine da Oslo učestvuje u koordiniranim međunarodnim naporima za smanjenje produkcije nafte. „Trenutno smo suočeni sa do sada neviđenom situacijom na tržištu“, izjavila je ministarka energetike Tina Bru, koja je naglasila da je „odluka doneta nezavisno i sa norveškim interesima u srcu“, preneo je portal „Edge markets“.

Norveška učestvuje sa dva odsto u ukupnoj svetskoj proizvodnji nafte, sa trendom povećanja produkcije. Proizvodnja dodatnih količine planirana je na bazi novih nalazišta na najvećem naftonosnom polju Johan Sverdup, ali Ministarstvo je najavilo korigovanje tih planova. Norveška je više puta ranijih godina bila pozivana da se pridruži razgovorima OPEC+ o ograničenju proizvodnje, ali nije prihvatala poziv.

Osnovni razlozi za nedavni istorijski kolaps naftnog tržišta, kao i za posledičnu nestabilnost su prevelika proizvodnja, premala potražnja i zasićenost kapaciteta skladištenja usled pandemije korona virusa. Morima plutaju tankeri do vrha nakrcani naftom, koji nemaju gde da plove, jer nafte ima previše i nikome ne treba. Tako bi ukratko moglo da se opiše stanje na globalnom tržištu nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...