šokovi na tržištu električnih autmobila se nastavljaju

I Rivian otpušta zaposlene

SvetVesti

2.2.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

I Rivian otpušta zaposlene I Rivian otpušta zaposlene
Proizvođač električnih kamiona Rivian Automotive saopštio je da otpušta šest odsto svoje radne snage u pokušaju da sačuva protok gotovine jer se priprema za... I Rivian otpušta zaposlene

Proizvođač električnih kamiona Rivian Automotive saopštio je da otpušta šest odsto svoje radne snage u pokušaju da sačuva protok gotovine jer se priprema za mogući rat cenama u celoj industriji.

U pismu zaposlenima izvršni direktor Ar Džej Skarindž (RJ Scaringe) je rekao da poboljšanje operativne efikasnosti kompanije mora biti njen “osnovni cilj“. Kompanija se fokusira na povećanje proizvodnje svojih R1 kamiona i EDV dostavnih kombija koje pravi za Amazon, kao i na razvoj svoje platforme R2 za manja vozila.

Kako je preneo Reuters, Skarindž je istakao da smanjenje radne snage neće uticati na proizvodni pogon u Ilinoisu.

Rivian je izašao na berzu putem uspešne inicijalne ponude krajem 2021. godine, prikupivši skoro 12 milijardi dolara. Ali akcije proizvođača automobila sa sedištem u Kaliforniji su od tada izgubile skoro 90 odsto svoje vrednosti, što je navelo kompaniju da ponovo razmisli o svojim planovima širenja dok radi na profitabilnosti.

Nedavna smanjenja cena vozila kompanija Tesla i Ford dovela su do zabrinutosti da bi i drugi proizvođači automobila mogli biti primorani da smanje cene električnih vozila usred rastuće konkurencije na tržištu.

Rivijanu je ostalo oko 13,8 milijardi dolara u gotovini na kraju septembra, nakon što je objavio gubitak od pet milijardi dolara u prva tri kvartala 2022. godine. Kompanija je prošlog meseca saopštila da je malo ispod svog cilja proizvodnje 25.000 vozila u 2022. godini.

Kompanija ima oko 14.000 zaposlenih.

  • FRUIT04

    12.2.2023 #1 Author

    I opet sve zbog cena, inflacijama. A sta ce ti ljudi koji ostanu bez posla.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...