Izjednačavanje udela u automobilskom koncernu

Renault i Nissan sporazumom do ravnoteže kapitala

AutomobiliBiznisSvet

30.1.2023 15:45 Autor: Vladimir Jokanović 2

Renault i Nissan sporazumom do ravnoteže kapitala Renault i Nissan sporazumom do ravnoteže kapitala
Kompanije Renault i Nissan postigle su sporazum o izjednačavanju kapitalnih udela, čime će otkloniti neravnotežu koja 24 godine prati ovaj savez za proizvodnju automobila.... Renault i Nissan sporazumom do ravnoteže kapitala

Kompanije Renault i Nissan postigle su sporazum o izjednačavanju kapitalnih udela, čime će otkloniti neravnotežu koja 24 godine prati ovaj savez za proizvodnju automobila. Francuski Renault smanjiće svoj udeo od 43 odsto u japanskom Nissanu na 15 odsto, a njegovo pravo glasa biće „neutralizovano“.

Renault će prodati akcije kada to bude ekonomski pogodno i nije u obavezi da ih proda u određenom vremenskom roku, saopštila je kompanija. Nissan će zadržati svojih 15 odsto udela u kompaniji Renault i dobiće pravo glasa, čemu je dugo težio, prenosi Financial Times.

Pregovori dve partnerske kompanije vođeni su mesecima, a pored promene udela Renaulta, sporazum predviđa da Nissan investira u izdvajanje jedinice Renaulta za električna vozila sa manjinskim udelom, kao i u nekoliko novih zajedničkih planova proizvodnje.

Renault i Nissan nameravaju da budu među prvim proizvođačima automobila koji su prodali milion električnih automobila koristeći zajednički sistem baterija, svrstavajući se uz Teslu i Volkswagen kao lidere u industriji, najavljeno je još 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...