Teško do posla bez stručne kvalifikacije

IAB: Očekuje se rast stope nezaposlenosti u Nemačkoj

EUVesti

26.5.2023 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

IAB: Očekuje se rast stope nezaposlenosti u Nemačkoj IAB: Očekuje se rast stope nezaposlenosti u Nemačkoj
Raspoloženje na nemačkom tržištu rada je mutno zbog različitih nagoveštaja. Sa jedne strane, primetni su „pozitivni znaci“, a sa druge očekuje se rast stope... IAB: Očekuje se rast stope nezaposlenosti u Nemačkoj

Raspoloženje na nemačkom tržištu rada je mutno zbog različitih nagoveštaja. Sa jedne strane, primetni su „pozitivni znaci“, a sa druge očekuje se rast stope nezaposlenosti, saopštio je Institut za istraživanje tržišta rada i zanimanja (IAB) a prenela agencija DPA.

Opšti barometar IAB je u maju pao za 0,8 poena, na 101,8 ali je ostao iznad neutralne crte od 100 poena. Indeks IAB pokriva raspon od 110, odnosno vrlo dobrih očekivanja, do 90, što označava crne prognoze.

Loša očekivanja dominiraju posebnim indeksom očekivanog kretanja nezaposlenosti – ta brojka je kliznula za poen i po, na 98, dakle jasno ka negativnom.

Istovremeno, očekivanja su nadalje veoma pozitivna po pitanju zapošljavanja. Indeks te komponente je skliznuo za svega 0,1 poena, na 105,6.

„Vrhunac energetske krize je prošao, ali posledice još opterećuju privredu,“ rekao je analitičar IAB Enco Veber (Enzo Weber). To se posebno reflektuje na slabe šanse zapošljavanja onih koji su „već trpeli udarce dugoročnih ekonomskih teškoća.“

Institut u izveštaju naglašava da je 180.000 ljudi više nego pre krize dugoročno nezaposleno i da je stopa nezaposlenih najsnažnije porasla među tražiocima posla bez stručne kvalifikacije.

Pritisak na tržište će tokom godine povećati izbeglice iz Ukrajine od kojih mnogi sada još pohađaju neku vrstu obuke, dodaje IAB.

 • Jj992

  26.5.2023 #1 Author

  Ne moze idealno nigde, pa ni kod njih

  Odgovori

 • MODESTY

  27.5.2023 #2 Author

  Bar im je uredjen socijalni program

  Odgovori

 • KIMCHI

  27.5.2023 #3 Author

  Pa iskreno i predugo su sistem drzali otvorenim i odrzivim

  Odgovori

 • MAJA

  28.5.2023 #4 Author

  Nigde ne cveta, pa ni u Nemackoj

  Odgovori

 • mile

  28.5.2023 #5 Author

  Nigde nije idealno

  Odgovori

 • Lelica

  28.5.2023 #6 Author

  Ni u Nemackoj vise nije kao sto je bilo.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  28.5.2023 #7 Author

  Kakva je situacija,sve se ovo i ocekivalo…

  Odgovori

 • HRKALOVICKA

  28.5.2023 #8 Author

  Pa gde će Srbi sada ?😱

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...