savet najvećoj evropskoj ekonomiji da dodatno smanji zavisnost od fosilnih goriva

EK: Nemačka treba više da ulaže u obnovljivu energiju

BiznisEU

25.5.2023 11:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EK: Nemačka treba više da ulaže u obnovljivu energiju EK: Nemačka treba više da ulaže u obnovljivu energiju
Nemačka treba više da ulaže u obnovljive izvore energije i dalje da se udaljava od fosilnih goriva, saopštili su iz Evropske komisije (EK). Komisija,... EK: Nemačka treba više da ulaže u obnovljivu energiju

Nemačka treba više da ulaže u obnovljive izvore energije i dalje da se udaljava od fosilnih goriva, saopštili su iz Evropske komisije (EK).

Komisija, koja služi kao izvršna ruka Evropske unije, savetovala je najvećoj evropskoj ekonomiji da dodatno smanji zavisnost od fosilnih goriva u nizu preporuka ekonomske politike, koje su došle kao deo šire analize predstavljene državama članicama EU, prenosi Mina.

Komisija je naglasila potrebu da vlade EU ukinu javnu podršku domaćinstvima i preduzećima za visoke troškove energije i iskoriste ušteđevine za otplatu duga nakupljenog od pandemije.

„Iako su cene energije nedavno pale, još se suočavamo s mnogim izazovima“, rekao je potpredsednik EK Valdis Dombrovskis.

EK je posebno savetovala Nemačkoj da poveća napore za poboljšanje energetske efikasnosti u industriji, građevinarstvu i prometu.

Međutim, EK smatra da je Nemačka na dobrom putu u smanjenju makroekonomskih ravnoteža. Telo je savetovalo Nemačku da sledi „razboritu“ politiku potrošnje i oporezivanja.

Komisija je takođe upozorila da će redovna pravila EU-a o dugu, koja su bila obustavljena tokom pandemije, ponovo stupiti na snagu s kaznama počevši od naredne godine.

„Nemačka bi to trebalo da uzme u obzir prilikom trošenja državnog ovogodišnjeg budžeta i izrade planova potrošnje za narednu godinu“, navodi se u preporuci EK.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...