u međunarodnoj agenciji smatraju da će širenje delta soja korona virusa uticati negativno na tržište

IEA smanjila prognozu rasta globalne tražnje za naftom

SvetVesti

12.8.2021 15:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

IEA smanjila prognozu rasta globalne tražnje za naftom IEA smanjila prognozu rasta globalne tražnje za naftom
Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je prognozu globalne potražnje za naftom u 2021. godini, zbog ubrzanog širenja delta soja korona virusa i uticaja... IEA smanjila prognozu rasta globalne tražnje za naftom

Međunarodna agencija za energiju (IEA) smanjila je prognozu globalne potražnje za naftom u 2021. godini, zbog ubrzanog širenja delta soja korona virusa i uticaja koji će ova pojava imati na svetsku ekonomiju.

U izveštaju IEA navodi se da je globalna potražnja za naftom u julu krenula unazad, usled naglog povećanja zaraženih delta sojem koronavirusa, kao i da će se usporavanje tražnje nastaviti do kraja godine, piše Russia Today, a prenosi Tanjug.

„Projekcija rasta potražnje za naftom u drugoj polovini 2021. godine oštrije je smanjena, jer će nove mere ograničenja zbog korona virusa u nekoliko velikih zemalja potrošača nafte, posebno u Aziji, smanjiti mobilnost i potrebe za naftom“, navodi IEA u izveštaju za jul.

Organizacija sa sedištem u Parizu smanjila je globalnu prognozu rasta tražnje za naftom za 100.000 barela dnevno tokom 2021. godine. Ona predviđa da će potražnja u drugoj polovini godine biti manja za pola miliona barela dnevno u odnosu na junsku procenu.

„Procenjujemo da je potražnja pala u julu jer je brzo širenje delta soja koronavirusa potkopalo isporuke u Kini, Indoneziji i drugim delovima Azije“, istakla je u izveštaju.

Međutim, IEA je poboljšala prognozu potražnje za naftom za iduću godinu, za 200.000 barela dnevno, predviđajući da će ona u drugoj polovini 2022. godine dostići nivo pre pandemije, ukoliko Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici nastave sa aktuelnim planom o povećanju količine koju upumpava na tržište.

Neformalna alijansa nazvana OPEC+, koju čine članice naftnog kartela i pojedine zemlje, s Rusijom na čelu, postigle su u julu dogovor o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno tokom svakog meseca, počev od avgusta 2021. godine pa do kraja 2023. godine, zbog rasta potražnje.

  • MARKO7

    8.6.2022 #1 Author

    Pa potražnja za naftom je baš velika…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...