Zahvaljujući kompaniji za istraživanje svemira

Ilon Mask bi mogao da uđe u istoriju kao prvi bilioner na svetu

BiznisLifestyleLuksuzSvetVesti

22.10.2021 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ilon Mask bi mogao da uđe u istoriju kao prvi bilioner na svetu Ilon Mask bi mogao da uđe u istoriju kao prvi bilioner na svetu
Prema mišljenju poznatog analitičara investicione banke Morgan Stanley Adama Džonsa (Adam Jones), izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) mogao bi da postane prvi... Ilon Mask bi mogao da uđe u istoriju kao prvi bilioner na svetu

Prema mišljenju poznatog analitičara investicione banke Morgan Stanley Adama Džonsa (Adam Jones), izvršni direktor Tesle Ilon Mask (Elon Musk) mogao bi da postane prvi bilioner na svetu zahvaljujući svojoj kompaniji SpaceX.

Mask je već najbogatiji čovek na svetu sa imovinom vrednom 241 milijardi dolara.

Većinu bogatstva mu je donela kompanija Tesla, koja proizvodi električne automobile, ali zahvaljujući usponu SpaceX-a u istraživanju svemira i svemirskog turizma, samo je pitanje vremena kada će postati prvi svetski bilioner, piše Večernji list.

Džons je rekao da od svog osnivanja 2002. godine, SpaceX pomera granice i rokove mogućeg, kada je reč o raketama, lansirnim vozilima i infrastrukturi.

„Ne jedan klijent kaže da ako Ilon Mask postane prvi bilioner, to neće biti zbog Tesle. Drugi kažu da bi SpaceX mogao da postane najvrednija kompanija na svetu, u bilo kom industrijskom sektoru“, navodi Džons u svojoj analizi „SpaceX Escape Velocity… Who Can Catch Them“.

SpaceX je preobrazio način na koji svet gleda na istraživanja svemira. Letovi u svemir, koji su do sada bili retkost i za koje se trebalo dugo pripremati i imati puno sreće, postali su još jedna razonoda za bogate i uticajne u poslednjih nekoliko meseci. To je velikim delom zasluga upravo SpaceX-a jer je ta kompanija prva došla na ideju raketa koje se mogu koristiti više puta.

Takve rakete sada su gotovo postale stvarnost, pa su troškovi letova u svemir značajno manji, unutar okvira budžeta najbogatijih.

Džons smatra da SpaceX može biti predvodnik u mnogim nišama, bilo da je reč o svemirskoj infrastrukturi, istraživanjima dalekog svemira ili posmatranju Zemlje.

Projekat satelitskog interneta Starlink biće takođe ključan za rast kompanije.

Džons procenjuje da SpaceX, u kojem Mask ima 48 odsto udela, vredi 200 milijardi dolara.

  • Anna

    22.10.2021 #1 Author

    Ludilo. Kakve cifre. Ko Srbija devedesetih. 😂😂😂

    Odgovori

  • STRAHINJA

    24.1.2022 #2 Author

    On je iz Republike Srpske, ako se ne varam…

    Odgovori

  • COCO

    17.7.2022 #3 Author

    Šta će s tolkim parama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...