Modifikovan sistem legalizacije do 2023. godine

Korak ka rešavanju problema nelegalizovanih objekata

BiznisInfrastruktura

10.8.2021 08:39 Autor: Ljiljana Begović 0

Korak ka rešavanju problema nelegalizovanih objekata Korak ka rešavanju problema nelegalizovanih objekata
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da legalizacija bespravno podignutih objekata ne ide tempom koji je predviđen zakonom. “Sistem mora da se... Korak ka rešavanju problema nelegalizovanih objekata

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kaže da legalizacija bespravno podignutih objekata ne ide tempom koji je predviđen zakonom.

“Sistem mora da se modifikuje kako bi se olakšala procedura legalizacije ljudima koji su podizanjem nelegalnih objekata rešili svoje stambeno pitanje. Plan je da se sve završi do 2023. godine”, navodi Momirović za Tanjug.

Navodeći da je takvih 90 odsto koji u svom vlasništvu imaju nelegalno sagrađene objekte, Momirović kaže da preostalih 10 odsto, odnosno oni koji su podižući nelegalne objekte hteli da zarade novac čineći krivična dela, neće biti abolirani.

Govoreći o građevinskim projektima u zemlji, Momirović je podsetio da u Srbiji trenutno ima 80.000 gradilišta i kazao da se danas projektuje i izvode radovi na više od 1.000 kilometara samo autoputeva i brzih saobraćajnica.

Podsetio je da se trenutno radi devet autoputeva i kazao da se počinje sa izgradnjom još dva autoputa.

Ministar takođe, apeluje na mlade ljude da ovladaju nekim zanatom jer, kako kaže, trenutno je situacija u građevinskom sektoru takva da ima više posla, nego što je radnika.

“Radeći leti na gradilištu možete zaraditi nekoliko hiljada evra. To je za nas novo, imamo mnogo više posla nego radnika i trudimo se da to rešimo”, naglašava Momirović.

Foto: Tanjug

Dodaje da su se u odnosu na pre osam godina plate u građevinskom sektoru trostruko povećale i da sada iznose oko 700-800 evra.

Takođe ističe da trenutno u Srbiji nema nijednog parkiranog građevinskog kamiona i dodaje da su izvođači radova obavezni da imaju minimum 49 odsto radnika iz Srbije.

Ministar je dao i svoju procenu rasta cena građevinskog materijala, koje se formiraju i na globalnom tržištu.

“Mi moramo da ih pratimo, pre nekoliko meseci su počele da pokazuju nestabilnost, sada su nešto stabilnije, ali na globalnom nivou, cene se još uvek nisu stabilizovale”, zaključuje Tomislav Momirović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...