Nižu se problemi domaćih ugostitelja

Nedostatak radnika i skraćeno radno vreme najavljuju tešku jesen

PoslovanjePreduzetnik

7.8.2021 08:01 Autor: Ljiljana Begović

Nedostatak radnika i skraćeno radno vreme najavljuju tešku jesen Nedostatak radnika i skraćeno radno vreme najavljuju tešku jesen
Tokom većeg dela leta kafići i restorani u Srbiji rade u relativno normalnom režimu rada. Međutim, domaćim ugostiteljima probleme stvara manjak radnika, pre svega... Nedostatak radnika i skraćeno radno vreme najavljuju tešku jesen

Tokom većeg dela leta kafići i restorani u Srbiji rade u relativno normalnom režimu rada. Međutim, domaćim ugostiteljima probleme stvara manjak radnika, pre svega konobara i kuvara. Veće plate, ali i pandemija naterali su ih da sreću potraže u inostranstvu ili su za vreme restriktivnih epidemioloških mera bili prinuđeni da promene profesiju.

Direktor Udruženja hotelijera i ugostitelja Srbije (HORES), Georgi Genov, najavio je da će zbog nedostataka radnika hotelijeri u Srbiji biti prinuđeni da traže pomoć države pri zapošljavanju. Iako je situacija bolja nego prošle godine, Genov smatra da hotelima i restoranima nedostaje oko 15.000 radnika.

Početkom septembra na Skupštini udruženja HORES biće formulisan zahtev Vladi Srbije za olakšice u zapošljavanju radnika, oslobađanjem od poreza i doprinosa na zarade, kako bi se većim platama zaustavio odlazak neophodnog kadra iz zemlje.

“Radnici moraju biti stimulisani da bi ostali u zemlji. Jedan od predloga biće da novozaposleni budu oslobođeni poreza i doprinosa”, kaže Genov.

U hotelima i restoranima Srbije, prema njegovim rečima, radi oko 46.000 radnika, a sa zaposlenima u kafićima i raznim kuhinjama u tom sektoru radi oko 76.000 ljudi.

Foto: Rawpixel.com

Ugostitelji, pre svega hotelijeri, najavili su i mogućnost “uvoza” radnika iz drugih zemalja.

Predsednik Udruženja noćnih klubova i barova i vlasnik restorana Enso, Miša Relić, za Biznis.rs kaže da veruje da do uvoza radnika neće doći, ali da se većina domaćih ugostitelja nalazi na ivici egzistencije.

„Do konobara dolaze lako oni koji koliko-toliko rade i posluju normalno, dok ovi drugi grcaju i uglavnom sami vlasnici i porodica rade ne bi li spasili posao. Takođe, plate su povećane za otprilike 20 procenata, ali to nam ne pomaže kad znamo da u Hrvatskoj taj konobar dobija između 1.200 do 1.500 evra, plus bakšiš, ima dovoljan broj gostiju, smeštaj i hranu. Mi to ne možemo da platimo jer takve potrošnje i takvih turista nema u Beogradu“, ističe naš sagovornik.

Relić naglašava da je veliki problem noćnih klubova i barova radno vreme, odnosno vreme do kada se emituje muzika.

“Ali nažalost, to je tako i očigledno da pomeranja u pozitivnom smeru neće biti, naprotiv, ne bi me čudilo da nas opet pritisnu i proglase za leglo zaraze čim prođe leto”, kaže Relić.

Prema prognozama epidemiologa jesen će biti u znaku pojačanih epidemioloških mera, što će svakako osetiti pre svega ugostitelji.

“Potencijalno zatvaranje lokala će izazvati veliki revolt i sumnjam da će iko od kolega to prihvatiti i poštovati. Očekujem od Vlade da se ugleda na kolege iz EU i Velike Britanije i postupi odgovorno prema privrednim subjektima posebno u ugostiteljstvu, koji ne mogu i neće više biti taoci i kolateralna šteta”, naglašava Relić i dodaje da se nada da će ugostitelji dobijati finansijsku pomoć države dokle god im je rad limitiran.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...