Teško do turističkog aranžmana u jeku sezone

U Crnoj Gori skoro da više nema mesta, letovanje u Grčkoj od 250 evra

BiznisSrbijaTurizamVesti

4.8.2021 11:00 Autor: Julijana Vincan 1

U Crnoj Gori skoro da više nema mesta, letovanje u Grčkoj od 250 evra U Crnoj Gori skoro da više nema mesta, letovanje u Grčkoj od 250 evra
Turistička sezona je u punom jeku, a oni koji kreću u potragu za putovanjima u poslednjem trenutku (last minute) kažu da uopšte nije lako... U Crnoj Gori skoro da više nema mesta, letovanje u Grčkoj od 250 evra

Turistička sezona je u punom jeku, a oni koji kreću u potragu za putovanjima u poslednjem trenutku (last minute) kažu da uopšte nije lako doći do odgovarajućeg i pristupačnog aranžmana, jer je interesovanje za odlazak na more ovog leta na vrhuncu. Kada je reč o novim aranžmanima, najveće interesovanje vlada za Crnu Goru, Grčku, Tursku i Egipat.

Grčka

Ponude domaćih turističkih agencija su raznolike, pa se cene ovogodišnjih aranžmana razlikuju u zavisnosti od destinacije, termina letovanja i načina prevoza. Tako su u Grčkoj i putovanja autobusom skuplja u jeku sezone, tokom jula i avgusta, pa se cene kreću između 250 i 370 evra. Recimo, možete i dalje naći smeštaj od 259 evra ukoliko se odlučite da idete autobuskim prevozom u Tasos.

Cene u Grčkoj su uobičajene, sa malim oscilacijama, pa se pre svega cene aranžmana za Krit i Rodos kreću od oko 450 evra pa naviše, u zavisnosti od hotela i vrste usluga za koje se putnik opredeli. Srpski turisti rado odlaze i na Kipar, a za sedam dana za boravak u hotelu na ovoj destinaciji, uz polupansion i avionski prevoz, neophodno je izdvojiti od 800 do 1.000 evra.

Za ulazak u Grčku obavezno je popuniti Passenger Location Form preko sajta www.travel.gov.gr najmanje 24 časa pre ulaska u zemlju, imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, od kog su oslobođena deca do šest godina starosti ili potvrdu o završenoj vakcinaciji ili preležanom virusu u prethodnih dva do devet meseci pre putovanja.

Turska i Egipat

Kada je reč o uplatama novih aranžmana, kako kaže za Biznis.rs predstavnik Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Valentina Lipovac, primetno je značajno poskupljenje u Turskoj, što poprilično utiče na uplate za letovanja. Prema ponudama turističkih agencija u Srbiji, u zavisnosti od hotela, uz avio-prevoz se mogu naći ‘all inclusive’ ponude u vrednosti od 550 do 1.000 evra.

U Tursku se može ući sa popunjenim HES kodom, potvrdom o potpunoj vakcinaciji izdatoj od strane nadležnog organa, s tim da je druga doza dobijena najmanje 14 dana pre dolaska u Tursku, ili sa potvrdom od nadležnih organa da je u poslednjih šest meseci preležana bolest Covid-19. Ukoliko lice ne poseduje jedan od prethodna dva navedena dokumenta neophodno je da ima negativan PCR test, urađen 72 sata pre ulaska u Tursku ili negativan rezultat brzog antigenskog testa koji je urađen 48 sati pre ulaska u zemlju. Licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test.

Što se Egipta tiče, cene su uobičajene, kao i u Grčkoj, pa se uz manje oscilacije kreću od oko 450 evra pa naviše, u zavisnosti od smeštaja i vrste usluga koje putnik odabere. ‘All inclusive’ letnji aranžmani u Egiptu variraju od 500 do 750 evra za deset dana boravka. Za ulazak u ovu zemlju i dalje je obavezan PCR test ne stariji od 72 sata.

Crna Gora

Cene su u nama najbližoj zemlji bile jeftinije u predsezoni u odnosu na doba pre pandemije korona virusa. U Crnoj Gori je prvobitno bilo pokušaja da se radi sa istim cenama, ali su popusti ipak produženi, pa su cene za 10 odsto bile niže nego inače.

Ipak, u većini agencija su svi aranžmani za letovanje na crnogorskom primorju odavno rezervisani, tako da za boravak u ovoj zemlji možete naći možda nešto u sopstvenoj režiji ili se pak odlučiti za neku luksuzniju varijantu, gde se polupansion za jednu osobu plaća od 55 evra, a često i više od 100 evra.

Srbija kao alternativa

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Srbije (TOS), Marije Labović, iako su se ljudi uželeli putovanja, a posebno mora, istraživanja pokazuju da je sve veći procenat evropskih turista zainteresovan za destinacije na kojima nema gužve, odnosno one koje nisu dostupne za masovni turizam.

„Svaki treći ispitanik traži takvu destinaciju i spreman je za nju dodatno da plati. Takvi stavovi turista, koji su nastali kao posledica pandemije, dobro su uputstvo za ponašanje domaćim ugostiteljima, koji treba da učine da se na njihovoj destinaciji turista oseća posebno i bezbedno. Treba da obogate sadržaj i predstave turistima i one destinacije za koje se do sada možda nije znalo”, istakla je nedavno Labović.

Tradicionalno, najposećenije destinacije u našoj zemlji su Vrnjačka Banja, Zlatibor, Kopaonik, Sokobanja. Srpske planine obogatile su sadržaje, pa ne nude samo odmor i svež vazduh, već i avanturu. Najviše zainteresovanih za boravak u našoj zemlji je među turistima u regionu, a zainteresovani su i Rusi, Belorusi i Ukrajinci.

  • BOBICA

    2.7.2023 #1 Author

    Zavisi kako u kom mesecu, udarna sezona je papreno skupa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...