Evropski turisti zainteresovani za destinacije na kojima nema gužve

Odmor u Srbiji pristupačan za svačiji džep

BiznisSrbijaTurizamVesti

22.6.2021 14:30 Autor: Marija Jovanović 5

Odmor u Srbiji pristupačan za svačiji džep Odmor u Srbiji pristupačan za svačiji džep
Odluka zemalja članica EU da našu zemlju vrati na listu epidemiološki bezbednih zemalja dokaz je da je Srbija uradila dobar posao u borbi protiv... Odmor u Srbiji pristupačan za svačiji džep

Odluka zemalja članica EU da našu zemlju vrati na listu epidemiološki bezbednih zemalja dokaz je da je Srbija uradila dobar posao u borbi protiv korona virusa i procesu vakcinacije. Rezultati su vidljivi i domaći ugostitelji sada se nalaze pred izazovom da svoje destinacije učine jednako kvalitetnim i konkurentim onima u inostranstvu, kaže za Biznis.rs direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović.

“Činjenica je da su se ljudi uželeli putovanja, mora pogotovu. Ipak, istraživanja pokazuju da je sve veći procenat evropskih turista zainteresovan za destinacije na kojima nema gužve, odnosno one destinacije koje nisu dostupne za masovni turizam. Svaki treći ispitanik traži takvu destinaciju i spreman je za nju dodatno da plati. Takvi stavovi turista, koji su nastali kao posledica pandemije, dobro su uputstvo za ponašanje domaćim ugostiteljima, koji treba da učine da se na njihovoj destinaciji turista oseća posebno i bezbedno. Treba da obogate sadržaj i predstave turistima i one destinacije za koje se do sada možda nije znalo”, navodi Labović.

Kalemegdan
Foto: JP „Beogradska tvrđava“ / Dušan Stojančević

Da je ova odluka EU vrlo važna pre svega jer će doneti lagani povratak stranih turista, naročiti krajem leta jer obilasci gradova svoj puni zamah imaju u proleće i jesen, slaže se i predstavnica Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Valentina Lipovac.

“Srbija je već stvorila pozitivan imidž zemlje u kojoj se vakcinacija obavlja bez problema pa će tako ova odluka samo potvrditi opšti utisak da je bezbedno boraviti u našoj zemlji. Određena poseta stranih turista je već primetna, nadamo se povratku stranih gostiju jer, utisci koje su poneli iz Srbije ranijih godinama su izuzetno pozitivni, a mi kao zemlja u potpunosti možemo da odgovorimo na zahteve i smeštajnim kapacitetima i vanpansionskom ponudom”, navodi predstavnica UTAS.

Kada je reč o interesovanju stranih turista za Srbiju, direktorka TOS napominje da prema najnovijem istraživanju Evropske turističke komisije (ETC), u ovom trenutku 70 procenata ispitanika razmišlja o putovanju, dok je do pre dva meseca taj procenat bio znatno manji.

Foto: Turistička organizacija Valjevo

“Tako je i sa destinacijama u Srbiji. Dobra epidemiološka situacija otvorila je prostor i za dolazak stranaca. Tradicionalno, najposećenije destinacije su Vrnjačka Banja, Zlatibor, Kopaonik, Sokobanja. Srpske planine obogatile su sadržaje. Nude i odmor, avanturu i svež vazduh. Sve ono što turista traži”, kaže Labović i dodaje da je najviše zainteresovanih za boravak u našoj zemlju među turistima u regionu, a zainteresovani su i Rusi, Belorusi i Ukrajinci.

Da li je došlo do poskupljenja turističkih usluga?

Prošle godine zbog pandemije korona virusa naši građani uglavnom su birali domaće destinacije, plan TOS je da i ove godine motivišu naše turiste da biraju Srbiju i produže svoj boravak na destinaciji.

“Ove godine nadamo se da će Srbija biti izbor i za prvi, a ne samo za drugi ili treći odmor u godini. Sudeći po upitima na najposećenijim destinacijama, taj plan bi mogao da se realizuje”.

Kada je reč o cenama smeštaja i ugostiteljskih usluga, Labović objašnjava da Srbija nema pravila koja se razlikuju od drugih tržišta. Dakle, ponude ima i za one koji žele luksuz i da plate više, da za taj novac dobiju potpunu uslugu na najvišem nivou, ili recimo prostor bez gužve i ometanja.

Foto: Pexels.com

“Ponude ima i za one sa skromnijim budžetom. Tako na jednoj od najposećenijih destinacija možete naći smeštaj od 2.000 pa do nekoliko desetina hiljada dinara za dan. Usluga za svačiji ukus i za svačiji džep ima u svakom delu Srbije”, kaže direktorka TOS.

Na pitanje da li će Srbija ove godine uspeti koliko-toliko da nadoknadi izgubljene prihode od turizma, naša sagovornica navodi da bi optimističan odgovor odudarao od svetskih projekcija koje na globalnom nivou predviđaju da će se turizam vratiti na nivo pre pandemije tek 2022. godine.

“Ipak, budući da dosta toga zavisi od nas, želim da verujem da ćemo biti odgovorni, da ćemo čuvati teško osvojenu i ohrabrujuću epidemiološku situaciju. Da će to kao i do sada, prepoznati mnogi svetski mediji, državnici, posmatrači, pa i turisti. Želim da verujem da će oporavak biti znatno brži nego što se predviđalo”, zaključuje Labović.

  • Anna

    22.6.2021 #1 Author

    Srbija je prelepa i može pružiti mnogo i domaćim i stranim turistima.

    Odgovori

    • Danijela

      22.6.2021 #2 Author

      Bas tako ali nije da nisu i kod nas podigli cene.

      Odgovori

  • Stefan

    22.6.2021 #3 Author

    Super

    Odgovori

  • GocaBG

    22.6.2021 #4 Author

    Ko dodje jednom u Srbiju,vratice se opet…

    Odgovori

  • MARE

    4.12.2022 #5 Author

    Dajte promociju manje poznatih destinacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...