Protiv vlasnika kompanije Tesla podneta tužba vredna 258 milijardi dolara

Ilon Mask optužen za manipulisanje cenom dogecoina

Hi-techNovacVesti

17.6.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Ilon Mask optužen za manipulisanje cenom dogecoina Ilon Mask optužen za manipulisanje cenom dogecoina
Jedan od ulagača u dogecoin podneo je tužbu protiv Ilona Maska (Elon Musk) vrednu 258 milijardi dolara, u kojoj se navodi da je vlasnik... Ilon Mask optužen za manipulisanje cenom dogecoina

Jedan od ulagača u dogecoin podneo je tužbu protiv Ilona Maska (Elon Musk) vrednu 258 milijardi dolara, u kojoj se navodi da je vlasnik kompanije Tesla kreirao piramidalnu šemu kako bi podržao ovu kriptovalutu.

Tužba je podneta Federalnom sudu u Menhetnu, a postupak je pokrenuo Kit Džonson (Keith Johnson), koji je optužio Maska da je manipulisao dogecoinom i tako povećavao njegovu cenu, da bi potom pustio da naglo padne.

Kako se navodi u tužbi, optuženi je još od 2019. godine bio svestan da dogecoin nema vrednost, ali je i pored toga promovisao ovu kriptovalutu sa namerom da profitira od trgovanja . Mask je iskoristio svoju poziciju “najbogatijeg čoveka na svetu” kako bi pokrenuo dogecoin piramidalnu šemu i manipulisao njome zarad profita, izloženosti i zabave.

U tužbi se takođe navode i komentari Vorena Bafeta (Warren Buffett), Bil Gejts (Bill Gates) i drugih koji preispituju vrednost kriptovalute, piše Reuters.

Maskov advokat i predstavnici kompanija SpaceX i Tesla nisu odmah odgovorili na poziv da prokomentarišu tužbu. Advokat koji zastupa Džonsona nije odmah dao odgovor na pitanje kakve dokaze njegov klijent ima da potkrepi tvrdnju da dogecoin nema vrednost, kao i da optuženi koristi piramidalnu šemu kako bi profitirao.

Džonson je tražio 86 milijardi dolara odštete zbog pada tržišne vrednosti dogecoina od maja 2021. godine, ali uz zahtev da ta svota bude utrostručena.

On takođe želi da Masku i njegovim kompanijama Tesla i SpaceX bude zabranjeno reklamiranje dogecoina, te da Federalni sud u Njujorku trgovanje ovom kriptovalutom proglasi kockanjem.

Iz kompanije Tesla je u februaru 2021. godine saopšteno da je da je ova Maskova firma otkupila bitcoin u vrednosti 1,5 milijardi dolara, a najveća kriptovaluta je ubrzo postala dodata kao sredstvo plaćanja za kupovinu njenih vozila.

Dogecoinom se ove nedelje trgovalo po ceni od oko 0,058 dolara, što je pad za 74 centa u odnosu na maj 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...