USKORO POČETAK ISTRAŽNOG BUŠENJA

Ima li nafte i gasa u podmorju Crne Gore?

RegionVesti

15.3.2021 16:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ima li nafte i gasa u podmorju Crne Gore? Ima li nafte i gasa u podmorju Crne Gore?
Prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore trebalo bi, prema planu da počne do 25. marta, najavila je Uprava za ugljovodonike. Kako je istaknuto,... Ima li nafte i gasa u podmorju Crne Gore?

Prvo istražno bušenje u podmorju Crne Gore trebalo bi, prema planu da počne do 25. marta, najavila je Uprava za ugljovodonike. Kako je istaknuto, postrojenje koje će obaviti prvo istražno bušenje, Topaz Driller, stiglo je na lokaciju za vikend, nakon petodnevnog putovanja od Malte. Posada je, posle karantina u Podgorici, ukrcana na postrojenje, preneo je Investitor.me.

Sada sledi pozicioniranje platforme i inspekcijski nadzor koji vrši nezavisna revizorska kompanija ADC iz Aberdina, koja ima 30 godina iskustva u inspekcijama bušećih platformi. Uporedo tokom vršenja inspekcije, na platformu će se dopremati oprema potrebna za bušenje koja se nalazi u Logističkoj bazi u Luci Bar, navode u Upravi.

Takođe se ističe, da će, ukoliko pripremne aktivnosti budu realizovane planiranom dinamikom, prvo istražno bušenje početi u ranije najavljenom roku, 25. marta.

Foto: Pixabay.com

Inače, planirano je da bušenje prve istražne bušotine, koja se nalazi na 28 kilometara od obale i buši se na dubini od 6,525 metara, traje između 120 i 180 dana, te da će do kraja ove godine biti poznato da li na ovoj lokaciji postoje komercijalna nalazišta ugljovodonika, ističu u Upravi za ugljovodonike.

Druga istražna bušotina, koja je takođe deo Radnog programa predmetnog ugovora, biće nešto bliža obali, na oko 18 kilometara udaljenosti, i biće na znatno manjoj dubini – ne više od 1.500 metara.

Iz Uprave za ugljovodonike podsećaju da se prvo istražno bušenje realizuje u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatech koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Kako se naglašava, koncesionari, kompanije Eni i Novatech su, u skladu sa obavezama iz ugovora, izvršili 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije. Na osnovu obrađenih podataka definisan je prospekt za koji se vrši prvo istražno bušenje. Početkom 2020. godine završeno je geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna na kome će biti pozicioniran Topaz Driller, istaknuto je u Upravi za ugljovodonike.

  • ZORICA.S

    15.3.2021 #1 Author

    Verujem da,daaa…

    Odgovori

  • Tina

    15.3.2021 #2 Author

    Crna Gora treba da maksimalno iskoristi svoja prirodna bogatsva. Da bolje razvija turizam i sada ako se otkriju i bušotine nafta i gasa, bice jedna od najrazvijenijih zemalja u regionu

    Odgovori

  • Snežana

    16.3.2021 #3 Author

    Sve je moguce…

    Odgovori

  • GocaBG

    16.3.2021 #4 Author

    Videcemo…

    Odgovori

  • NINICA

    13.7.2022 #5 Author

    Videćemo baš …

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...